Вкуси България със SlowTours.bg

Българи създадоха технология за дистанционно наблюдение на пчелина

0

Интегрирана система за мониторинг на пчелни кошери подпомага ежедневната работа на пчеларите. Сензорната станция за дистанционно наблюдение на компанията „Bee Smart Techologies“ позволява получаването на данни за пчелното семейство без физическа проверка. Иновацията бе представена от създателите си на Международното специализирано изложение в областта на пчеларството „Апи България“ в пловдивския панаир. „Това, което предлагаме, особено на хората с над 50-100 кошера, е дистанционен достъп до най-важните данни за техните пчели вътре в кошера. Разработените от нас алгоритми анализират цялaта информация, идваща от отделните показатели, които следим.
Сензорни станции за наблюдение на пчелина
Системата извършва замерванията, анализира информацията и предоставя професионални съвети, от които могат да се възползват както опитни, така и начинаещи пчелари. Тези данни показват температурата на кошера, теглото, влажността, нивата на активност на колонията. На база различни фактори можем да кажем, че този кошер е без майка или че е в предроево състояние“, разказва пред Агроновините един от създателите на технологията – инженерът Сергей Петров.

Разработката представлява кутия със сензори, която се поставя вътре в кошера. Кутията се захранва от акумулатор и се нуждае от зареждане на всеки три месеца. Данните се изпращат до компанията „Bee Smart Techologies“, където се преработват, анализират и след това се изпращат на пчеларя.

Технологията на мониторинговите станции е напълно оригинална. Идеята се заражда преди 5 години заради притеснителната тенденция за изчезване на пчелните колонии. Тогава започват усилени проучвания и разговори с пчелари. Първите прототипи са готови през 2014 г. На следващата година е направена първата инвестиция в проекта и започват тестовете. Преди година след нова инвестиция се подготвя излизането на пазара. Проектът получава подкрепа и от Българския инвестиционен фонд.

„Искаме да внедрим иновативни технологии, които да са няколко крачки пред конкуренцията. С подобна информация пчеларите намаляват разходите си, най-вече защото не правят безсмислени проверки. От друга страна те оптимизират продукцията си, защото знаят, че взимат най-важните решения за кошера си навреме. Иначе казано, те имат решение още преди да има проблем“, казва Сергей Петров.

Той е завършил инженерство в България, а после и иновативни технологии в САЩ. Съдружникът му в компанията „Bee Smart Techologies“ Иван Кънев е завършил Американския университет в Благоевград, а после и бизнес администрация в Сан Франциско. Кънев се грижи за бизнеса отвъд океана. С маркетинга се занимава Елена Фроликова. Софтуерът е поверен на Костадин Ангелов, завършил Американския университет и после в Холандия. Част от екипа са и Георги Чепов – електроника и роботика и Стефан Дончев, който се занимава с електроника.

Проектът на младите българи е избран за един от 28-те финалисти в глобалния конкурс за социални предприемачи The Venture в САЩ. Световната платформа има за цел да открие и подпомогне най-обещаващите социални бизнеси в света, чиито проекти дават решения на съществуващи проблеми и оказват значително влияние върху подобряването на живота и средата около нас.

Снимки и видео: Bee Smart Techologies

Споделете.

Коментирайте

Close