BASF Priaxor

Цвети и Георги: Най-силното пчелно семейство дава бъдеще на пчелина

0

Семейство Георги и Цветелина Ангелови, заедно със сина си Йордан, са прекрасно младо семейство пчелари. Грижат се за своя пчелин в село Априлово, Софийско, където отглеждат 37 кошера. В добиването на меда им помагат родителите на Георги, вече пенсионери – дядо Йордан и баба Надка.

– Георги, от десетина години отглеждаш кошери, събираш отличен мед. Като добър стопанин, грижата за тях всеки ден ли се налага?

Грижата е основно е през пролетта, в края на зимата, тогава най-много умират пчелите. Трябва да се захранват обикновено през март, ако е хубаво времето и е слънчево им се слагат пити за захранване. Продават се питки, купуват се от магазините с малко мед, с малко пудра захар. Те са заводски, слагаме ги и знаем че ще имат храна поне за един месец. Напролет като прецъфтят дърветата и тревите, после вече няма страшно за пчелите.
Пчелин Цвети и Георги Априлово
– Какво е пчеларството за теб и съпругата ти Цветелина, за баща ти Йордан, майка ти Надка?

Хоби, но с времето ,като виждаш добрите резултати, че се добива добра продукция, се интересуваш от крайния резултат. Днес никой не работи без пари. Подаряваме предимно на приятели, много малка част остава за продан. Но ни търсят много, защото нашият мед е с отлично качество, много е полезен.

– Имаш ли амбицията да увеличиш кошерите?

Започнахме с три кошера, по едно време станаха 43, днес са 37. Всяка година по различни причини умират пчелите в 2-3 кошера. Ние правим нови още 5-6 и така ги възстановяваме.

Започнахме с три кошера, сега са 37

И е хубаво децата да се учат от малки на работа покрай възрастните. Синът Дани работи с нас, помага много и на дядо си. после знае, че когато баба му намаже филия с мед, е заслужено и той е участвал да го има на трапезата.

– Цветелина, какво е усещането ти, когато работиш сред пчелите?

Опитайте от меда от акация или от рапица. Уникален вкус имат, нали! Започнах по-късно да работя с пчелите. Преди това отглеждах малкия Дани. Георги ми разяснява всеки етап, съветва ме: – Не заставай на пътя им, срещу входа на кошера, пречиш им на летежа. Каза ми, че като отвори капака, да не се стресна. Смущаващо е да чуеш изведнъж шума, който издават пчелите. Чува се едно бучене. В началото на сезона пчелата майка започва да снася усилено, увеличава се като бройка и гледката е впечатляваща.

Фамилия пчелари Ангелови

Фамилия пчелари Ангелови

Малко жени са като Цвети, допълва Георги. – Случва се да ме жилят наведнъж по 7-8 пчели, защото работя без ръкавици. По-добра чувствителност имам на пръстите, усеща се какво правиш. Но Цвети работи с ръкавици и при нея има по-малко жилене.

Най-уникалният момент е, когато вадиш още топлия мед, казва Цвети. –  А Дани най-много обича меда с восък. От него се получава дъвка, много полезна за венците, за зъбите, после се гълта и е добър за стомашно-чревния тракт. Някога са дъвчели само такъв вид дъвка, била е много здравословна. Имаше една любопитна история, при един дядо, останали много кошери, не може да ги гледа, ние отиваме в съседно село да проверим кошерите.

Мед и восък – най-здравословната дъвка

Влизаме при кошерите с маската и една пушилка, пчелите са много чувствителни на биохимично ниво и реагират на всякакви хормонални особености. При нас не са толкова агресивни. Онези, чуждите, бяха много агресивни към нас. Но се справихме.

– Очевидно вие ги наблюдавате и вече добре познавате поведението им?

Цвети: – През деня са много натоварени, спират след паша на чешмата да пият вода. И са толкова натоварени, че, когато спрат за почивка, после трудно излитат, за да стигнат до кошера си. Спокойни са, ако няма напрежение около тях. Не понасят резките движения и шума.

– Йордан, ти и Надка кога помагате на сина и снахата?

Йордан: – Помагаме главно при сипването на меда в бурканите. Подготвяме рамките с восъчните клетки. Ние, по-възрастните, не влизаме в пчелина. Това е работа на по-младите.

Цвети: – При мен работата с пчелина е не просто хоби. Тук е за нас мястото, където отиваме, когато сме много уморени след работа и ти е писнало от злободневието на деня. Писнало ти е от много хора, от много приказки, тук е мястото, където се отпускаме. Има дни, когато нямаме толкова какво да им правим, но идваме при тях, разхождаме се, наблюдаваме ги. Те са много интересни, в зависимост в коя част от деня дойдеш, имат различен ритъм в зависимост от деня, в който ги наблюдаваш, има различни неща, които можеш да видиш.

Светът на пчелите е като човешкия – има комуникация

Сутрин са по-лениви, чувствителни са към температурите, когато напече започват да излитат, стартира техният ден. През зимата почти не излизат. Наблюдаваме ги – когато излитат, са като изтребители. На обяд като са заети с работа, въобще не те забелязват, бързат, Когато почват да се прибират, са натежали в полет. Привечер също са много интересни. Кръжат преди да се приберат. А вътре имат разпределители на функциите – охрана, пропускателен режим, всяка пчела се познава по миризмите, по трептенето, комуникацията им е уникална.

Пчелин Цвети и Георги Априлово

Цвети Ангелова

Потрепват с крилцата като камбанки, въртят се. Колкото по-интензивно потрепват, колкото повече обороти правят, толкова повече храна са намерили. „Казват си”, че количеството на пашата е голяма и сигнализират веднага. Те стават водачки, има и охранителки и детегледачки, те са като в една затворена завършена система.

Всичко зависи от майката  – основната й функция е да възпроизвежда

Когато има малко пило, кошерът е млад и уязвим. Може да бъде нападнат от други пчели от друг пчелин и да бъде превзет. Или пък сложим нова майка, ако предишната е умряла. Тогава могат да не харесат младата и да я убият. В края на лятото е роенето.

Търтеите оплождат майката и тя започва усилено да яде и да наедрява, после снася яйцата в изключително чисти килийки. Ако майката прецени, че килийката не е чиста, не влиза в нея. Те са изключително чисти създания. Не търпят мръсно. Винаги около майката има по някой търтей, освен това те поддържат необходимата телесна температура в кошера и при яйцата. Трябва да има винаги по някой търтей наблизо, ако се наложи винаги има вариант Б.

Докато зрее новопроизведеният мед, търтеите помагат, защото са доста големи в сравнение с другите пчелички. Имат повече енергия. С пърхането на крилете подпомагат за вентилирането и зреенето на меда. Медът не трябва да се вади от кошера, когато не е узрял. Затова след напълването на килийките, пчелите запечатват с фин слой отвора на килийките. Докато си приказваме, пчела ужилва Надка, тя бързо отива до чешмата, облива мястото със студена вода, после натърква мястото с чесън и болката бързо отшумява.

Медът не трябва да се вади от кошера, когато не е узрял

Цвети: – Пчеличките, които произвеждат меда, имат т нар. медена гушка. В нея има една жлеза, нектарът, който поглъщат се преработва в жлезата, после връщат обратно съдържанието преработено и това е медът. Една пчела произвежда в живота си една лъжичка мед и живее между 30 и 40 дни. Не почиват, никоя не прави нищо случайно или излишно, имат си код, спазват го много точно. При тях властва матриархат, всяка има строго профилирана дейност.

Пчелин Цвети и Георги Априлово

И малкият Дани се учи на труд в пчелина

През първите дни тя е детегледачка, после охрана, строителка, при свитата на майката, или воин. Всеки кошер има свой темперамент, има си лоши пчели, които люто жилят, други са по-спокойни. Вече знаем, че тези, които са най-люти, са най-активни работнички и те събират най много мед.

Нашата пчела е ловешка порода. Там, в Ловешко, има големи производители на майки, оттам взимаме и ние. Но вече не си купуваме, сами се справяме.

Цвети: – Установихме, че човек няма толкова нужда да се намесва в живота им. Има много процедури, добрият пчелар си взаимодейства с кошера. Но има години, в които по това време от сезона майката по някаква причина умира, няма я в кошера.

Поръчва се, слага се в кошера от купената майка и те я убиват, не я приемат, имат си свои критерии, по които правят избора. Майката на пръв поглед може да е здрава, но те не я приемат. Щом те, пчелите са решили да я сменят, правят го, те си я избират.

Човекът не бива да се меси много в живота на пчелите

В друг случай от 5-6 маточника, една остава, най-хубавата, най-голямата, която на тях им допада, на кошера. От тях като се излюпи една, отива и намира другите от другите пити и ги убива, и става царицата майка. Не е конкуренция – остава да господства най-силната, най-добрата, за да даде здраво поколение. Така с естествения подбор се запазва най-креативното пчелно семейство, то дава бъдещето на пчелина.

Публикация за в. “Трета възраст”

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close