Вкуси България със SlowTours.bg

Керамични кошери може да спасят пчелите от измиране (ВИДЕО)

0

Керамични кошери спасяват пчелите

Как да се спасят пчелите от масово измиране, измислиха млади учени от Института по керамика в Дебелец. Те са създали специални керамични кошери, които предпазват от опасните бактерии и заболявания.

Според изследователите, керамиката създава стерилна среда и помага за по-доброто съхранение на меда.  Материалът изолира пчелите от химикали или смъртоносни бактерии, както и от вредните влияния на климата. Такива са слънчевите изригвания и радио вълните, които керамиката не пропуска.

Keramichen kosher

Керамичните кошери предпазват пчелите от болести.

Освен това пчелите за защитени от химикалите в оцветителите, с които се боядисват кошерите. При керамичните кошери няма ерозиране, гниене или бактерии, които се развиват в дървото, казва инж. Емил Красенов от Института по керамика в Дебелец.

През зимата тези  керамични кошери създават по-добра топлинна изолация и запазва живота на пчелите майки.

Учените съветват стандартните дървени кошери да бъдат заменени с такива от керамика.

Повече от 700 000 пчелни семейства у нас са застрашени от масово измиране, съобщават от Сдружението на пчеларите у нас.

“У нас керамичните заводи не работят с пълния си капацитет. Ако се въведат новите керамични кошери, няколко керамични завода ще произвеждат по около 7 милиона тухли, за да се обхванат
всички пчелни семейства. Ще се открият и нови работни места”, смята инж. Тодорка Лепкова.

Учените от Дебелец ще раздадат безплатно първите сто кошера на пчелари от различни региони в страната. По този начин те смятат да докажат, че разработката е ефикасна.

Споделете.

Коментирайте

Close