Цената на яйцата се срина заради свръхпредлагането (ВИДЕО)

0

Сривът в цената на яйцата е заради свръхпредлагането

Намалението в цената на яйцата от началото на годината се дължи на корекцията в ставките след изключително високите цени миналата година и последвалото свръхпредлагане през 2013 г., главно заради увеличеното производство в ЕС, съобщават от Европейската комисия. Това доведе до протести на фермери във Франция и Белгия преди няколко седмици.

“След прекомерно високите цени на яйцата през миналата година, пазарът сега се завръща към нормалното”, коментират от ЕК. Разходите по изхранването са все още доста високи, но сме далеч от изключителна ситуация на пазара , които да оправдаят намеса от страна на ЕС, допълват от Комисията.

Цената на яйцата скочи заради директивата за хуманното отношение към животните

Миналата година имаше проблеми в снабдяването с яйца , заради задължението на страните-членки да прилагат забраната на конвенционалните клетки и да спазват директивата за хуманно отношение към животните. Държавите от ЕС имаха 12-годишен гратисен период за въвеждането й, който не бе спазен включително от Франция, и ЕК трябваше да започне наказателна процедура. В момента само Гърция и Италия не отговарят на изискванията на директивата.

Правилата, които влязоха в сила на 1 януари 2012 г., изискват всяка кокошка  да има поне  750 квадратни сантиметра пространство в клетката. Хранилката за птиците трябва да е поне 12 см дълга, кокошките трябва да имат място за кацане, приспособление за точене на ноктите, гнездо за снасяне на яйца, отходно място.

Високата цена на яйцата доведе до свръхпроизводство

Всичко това доведе до покачване на цената на яйцата, което пък стимулира производството. Затова по време на протестите френските фермери поискаха общото производство на яйца във Франция да бъде намалено с 5%, за да нараснат цените. Производителите, които строшиха над 200 000 яйца в знак на протест, казват, че в момента получават 75 евроцента за килограм яйца, а разходите за производството им са 95 цента.

От Еврокомисията смятат, че цената на яйцата не е паднала заради увеличения внос от Украйна. “Разрешен е износ само на яйца за хранително-вкусовата промишленост , но не и за консумация. Това досега не е дало ефект върху пазара на яйца в ЕС”, казват от Комисията.

Все още не влязло в сила и споразумението с Украйна, което предвижда нулеви мита при внос на яйца и яйчни продукти в рамките на 3000 т. за всяка група стоки. Очаква се то да заработи не по-рано от следващата година.

Споделете.

Коментирайте

Close