Вкуси България със SlowTours.bg

Фермерски протести с палежи в Испания – цената на зехтина се срина до 1,90€ /кг

0

Стотици фермери излязоха по улиците в испанския град Хаен, за да протестират срещу историческия спад в цените на зехтина. От 2017 г. насам цената на екстра върджин зехтин от производител е спаднала с 43% от € 3,60 на около 1,90 евро за килограм.

Рано сутринта гневните фермери запалиха пожари и блокираха важни пътища, включително А-4 в Ла Каролина, Хаен, съобщава Theolivepress.es. Магистралата е разположена в сърцето на едноименната провинция в автономната област Андалусия, която всяка година произвежда 20% от световния зехтин.

Протестиращите фермери призоваха правителството да „направи повече“, за да защити поминъка им и обвиниха големите компании, че правят производството на зехтин „невъзможно“. Земеделските профсъюзи Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) и Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) атакуваха правителството с твърденията, че спекулациите на пазара годишно „крадат 1,5 милиарда евро от андалузците“.

Испанското земеделие пострада поради търговските тарифи, наложени от американския президент Доналд Тръмп. През 2019 г. износът на испански зехтин за Америка беше намален с почти 15 000 тона, след като САЩ наложиха 25% данък върху маслиновото масло.

Междувременно испанските фермери в Кордоба също планират протести като на 14 февруари ще спрат движението по натоварения пътен участък от А-45 към Лучена. Демонстрацията в Деня на влюбените се организира от маслинопроизводителите и синдикалните съюзи на земеделските производители, включително UPA, COAG и Asaja. Очаква се протестите да продължат през следващата седмица, засягайки А-44, А-32 в Убеда и А-316 в Торе дел Кампо.

Споделете.

Коментирайте

Close