Вкуси България със SlowTours.bg

Цената на картофите в много страни в ЕС се срина до 1 евро за 100 килограма

0

Кризата с коронавируса доведе до тотален срив в цената на картофите в Белгия, Холандия и други европейски страни. Те практически не струват нищо, след като цената за 100 кг белгийски картофи стигна историческото дъно от едно евро.

Цената на картофите стигна историческо дъно

Става дума за т. нар. „свободни картофи“, които не се гледат от производителя по договор. Най-често те представляват една трета от реколтата на производителите, а останалото се отглежда по договор и реализацията е гарантирана.

Обикновено свободните картофи са малко по-скъпи от договорните. Преди коронавируса са се движили около 20 евро за 100 кг. Това са картофите за пържене, които ще бъдат консумирани много по-малко, заради задължителното затваряне на хотелите, ресторанти и барове и с отмяната на летните фестивали и събития.

COPA-COGECA оцени щетите за производителите на картофи в ЕС на 400 млн. евро

Организацията на европейските фермери COPA-COGECA предупреди в писмо до Европейската комисия, че секторът на картофите е сред най-силно засегнатите от кризата с коронавируса. Това ще има отрицателно въздействие и върху други сектори, като например семената за картофи, производството на нишесте, търговията, транспорта и други доставчици на услуги за картофения сектор.

Генералният секретар на COPA-COGECA Пека Песонен оцени щетите за производителите на картофи в ЕС поне на 400 милиона евро. „ЕС произвежда около 29 милиона тона картофи всяка година. От тях се преработват 15 милиона тона, а няма пазар за 2,8 милиона тона картофи. Тези картофи струваха 18 цента на килограм, но сега не струват нищо. “

Фермерските синдикати зоват: „Два пъти седмично яжте пържени картофки!“

Фермерски организации като Общия синдикат на земеделците (ОСЗ) и Съюза на земеделците (СЗ) призовават супермарките и потребителите да купуват местни продукти, за да бъдат подкрепени местните белгийски производители в тези трудни времена. „Просто отиди във фермата при фермера и купи директно картофи от него“ призовава ОСЗ. Според земеделската организация различни вериги супермаркети вече са превключили на чуждестранни рани картофи. „С това въобще не се помага на нашите земеделци.“

Роман Коолс, председател на Съюза на картофопроизводителите „Белгапом“, вече призова белгийците да подпомагат картофения сектор като консумират два пъти на седмица пържени картофи, вместо само веднъж. Скоро ще започне и кампания с този призив в сътрдуничество със супермаркетите и с организацията „Прекалено хубаво, за да го хвърлиш“ (Too Good to Go).

Белгийските преработватели подаряват картофи на хранителни банки

Белгийските преработватели на картофи до края на май всяка седмица подаряват 25 тона картофи на хранителните банки. Картофопроизводителите получават обезщетения за своите продукти, защото имат договор за изкупуване с преработвателите. Те подаряват картофите, но са компенсирани от правителството на Фландрия за измиването и преработката им.

1 милион тона картофи ще станат непродаваеми заради кризата

„Белгапом“ изчисли по-рано, че по тяхна оценка 1 милион тона картофи ще станат непродаваеми заради кризата. Фермерският съюз разчита на Европа и очаква, че ще има единогласие, преди различните държави членки да предприемат мерки за своите фермери и конкуренцията да е станала още по-сурова. „Но засега няма движение в Европа“ твърди Фермерският съюз.

COPA-COGECA се застъпва за изкупна цена от 8,5 цента на килограм за картофи от реколтата през 2019 г. Освен това ранните картофи трябва да бъдат изкарани на пазара веднага след прибирането на реколтата тази година за цена от 15 евроцента на килограм. Песонен счита, че Европейската комисия трябва да гарантира, че всички 27 държави членки следват един и същ подход. „В противен случай ще получите още повече смущения на пазара.“

Споделете.

Коментирайте

Close