Caryx

Държавата отстъпи: няма да третират зърнарите като търговци на горива

0

Зърнопроизводителите няма да бъдат третирани като търговци в закона за контрол над горивата, а като потребители. Проектозаконът ще бъде променен, стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Румен Порожанов и зърнопроизводители.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни.

Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви Порожанов. Първоначалните текстове в законопроекта създаваха предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест.
Зърнопроизводители Борисов
Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделския министър за разрешаването на проблема. Зърнопроизводителите отменят предвидения за 3 април национален протест с трактори по обществените пътища, който бе планиран, ако не бъдат изключени от проектозакона за търговията с горива. Той предвижда по-строги правила за регистрирането на бензиностанции и търговци на горива.

На извънредна среща в Арбанаси между Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на земеделските кооперации и Румен Порожанов, земеделският министър подкрепи исканията им за изключване от регламентите, заложени в законопроекта.

Основният мотив на зърнопроизводителите срещу законопроекта е, че ако бъдат третирани като търговци на горива, те ще трябва да инвестират между 50 и 60 хиляди лева, за да изпълнят изискванията за собствени бензиностанции.

„Тези условия са неизпълними. Земеделските производители не са търговци на горива, както сме определени в този закон“, заяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Проектът на нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход предвижда търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения в полза на държавата, а официалните им представители да имат образователен ценз и осигурителен стаж.

Вносители на законопроекта са Емил Димитров – Ревизоро и депутати от всички парламентарни групи – Обединените патриоти, ГЕРБ, БСП, ДПС и Воля. Проектът предвижда компаниите, работещи на този пазар, да предоставят финансово обезпечение в полза на министъра на икономиката, с което те гарантират бъдещи публични вземания.

Липсата на подобно обезпечение води към настоящия момент до извършване на сериозни измами и нарушения, оставащи ненаказани поради използването на правни способи, които правят практически невъзможно събирането на наложени санкции, пишат вносителите.

Гаранцията за търговците на едро е 500 хил. лв., за дистрибуторите на бутилки с втечнени нефтени газове – 100 хил. лв., за търговците на дребно с нефт и нефтопродукти, както и за пълнене на бутилки с втечнени нефтени газови извън данъчни складове – по 20 хил. лв. Глобите за дейност без регистрация достигат 250 хил. лв., като при повторно нарушение сумата се удвоява.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close