Вредители по разсада – как да ги разпознаваме и да се борим с тях

0

Листните въшки, оранжерийната белокрилка, паяжинообразуващите акари и трипсовете могат да унищожат напълно разсада, ако не се вземат навреме мерки. Затова е много важно да знаем как изглеждат поразените растения, за да им окажем помощ и да спасим бъдещата реколта.

Да се определи какво точно вреди на разсада може по характерни признаци, които отличават различните вредители.

Листни въшки по разсада

Листните въшки са много издържливи и бързо се размножават. Че разсадът е нападнат от листни въшки се познава по листата – те се спаружват, свиват и обезцветяват. по листата на разсада се появява т. нар. медена роса – лепкава течност, отделяна от листните въшки, която се явява благоприятна среда за размножаване на болестотворни гъбички и микроорганизми.

Листни въшки по разсада

Нападнат от листни въшки доматен разсад

Как да се борим? За недопускане появата на листни въшки помага регулярното му оглеждане, а също и създаването на оптимални условия за отглеждане:

  • поддържане на дневна температура около 20-25°С, а нощна – 16-20°С;
  • редовно поливане с престояла вода, която е със стайна температура;
  • разположение на разсада по начин, при който листата на отделните растения не се докосват.

Ако въпреки всичко по разсада се появят листни въшки, трябва да ги третирате с инсектициди.

Трипс по разсада

На външен вид тези насекоми напомнят миниатюрни пеперудки, големи около 1 мм. Те изсмукват соковете на растенията, оставяйки на поразеното място сребристи петна. С течение на времето тези петна се разрастват, сливат се едно с друго и покриват цялото листо.

Трипс разсад домати

Доматено растение, поразено от трипс

За да не се допусне появата на трипс, преди засяването на семената старателно трябва да се дезинфекцират почвата и съдовете, в които ще се отглежда разсадът.

Как да се борим с трипса? Справянето с трипса става с помощта на химически инсектициди, като третирането става не по-малко от три пъти в интервал от 7-10 дни.

Оранжерийна белокрилка по разсада

Оранжерийната белокрилка е упорит вредител, който се храни със соковете на разсада и уврежда както листата, така и стъблата. Изсмуквайки соковете на растението, личинките и възрастните белокрилки отделят лепкави ферменти, които се явяват благоприятна среда за развитие на болествотворни микроорганизми. Увредените от оранжерийна белокрилка части на растението изсъхват и умират.

Как да се борим? По правило оранжерийната белокрилка се появява в помещения с висока температура и ниска влажност на въздуха. За да не допуснете това, редовно проветрявайте помещението, а около саксиите с разсада поставете съдове с вода за повишаване на въздушната влажност. По този начин може да се избегне появата на оранжерийна белокрилка.

Оранжерийна белокрилка по разсада

Оранжерийна белокрилка по доматите

Не забравяйте редовно да преглеждате разсада за появата на този вредител. Ако забележите, че растението е нападнато, може да го третирате с настойка от чесън.

Приготвя се като се смелят две скилидки чесън, получената каша се поставя в стъклен съд и се добавя литър вода. Разтворът се похлупва и е готов за употреба след пет дни. Пръскайте разсада, като разтворите една чаена лъжичка от чесновата настойка в 1 л вода.

Паяжинообразуващи акари по разсада

Човешкото око трудно забелязва паяжинообразуващите акари по разсада. Разбираме, че тези вредители са нападнали растенията чак тогава, когато листата им започнат да вехнат и жълтеят, а по опаковата им страна се появяват неголеми черни точки.

Паяжинообразуващи акари

Паяжинообразуващите акари често нападат разсада

При силно увреждане на листата се появяват хлоротични петна с точкови некрози, по които добре се виждат паяжинообразуващите акари.

Как да се борим? Както и при другите вредители, за да не се допусне нападение от паяжинообразуващи акари, разсадът трябва да се отглежда при оптимални условия, а растенията е необходимо редовно да бъдат разглеждани за евентуално нападение.

Ако по обратната страна на листата забележите малки черни точки, пръскайте редовно растенията с вода. Ако вредителите сериозно са засегнали разсада, използвайте инсектициди.

Споделете.

Коментирайте

Close