Държавата покрива до 50% инвестиции в хладилни камери и машини за сортиране

0

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат държавна помощ при покупка на хладилни камери и техника за съхранение на продукцията, съобщи по време на среща с браншови организации зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Подпомагането е насочено към малки и средни земеделски стопани. Максималният интензитет на помощта е до 50% от допустимите разходи за един инвестиционен проект.

Целта на схемата е стимулиране на инвестиционния процес в сектор „Плодове и зеленчуци”,  повишаване на конкурентоспособността, качеството на произведената продукция, както и подпомагане на производителите да преодолеят трудностите по съхранение на продукцията и бъдещата реализация на пазара. Предвижда се помощта да се предоставя на земеделски стопани, както и на признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци.

Към държавното подпомагане, свързано с техника за съхранение, има висок интерес, изтъкват представители на браншовите организации. Средствата ще могат да се използват както за покриване на разходи за закупуване на хладилни камери, така и за машини за сортиране на реколтата. Според зам.-министър Вергиния Кръстева намеренията са помощта да бъде отпусната преди прибирането на тазгодишната реколта.

Споделете.

Коментирайте

Close