Оранжерии кацат на покрива на кварталния супермаркет

0

Американците, които живеят в страната на бързото хранене и доматите с вкус на картон, започват все повече да оценяват висококачествените храни. Броят на фермерските пазари в САЩ се е увеличил с 60% само през последните пет години. Ресторанти, които предлагат местно произведени хранителни продукти сега се срещат в почти всеки град из държавата.

Броят на фермерските пазари в САЩ се е увеличил с 60% за 5 г.

Но все още гражданите на САЩ предпочитат да консумират евтина храна. Американците харчат най-малко за хранителни стоки, отколкото всяка друга държава в света – средно около 6 % от домакинските разноски. Продукцията на местна храна докарва годишно 7 милиарда долара приход на бизнеса, но все пак тя продължава да обхваща само един малък дял от цялостното потребление в САЩ. Уебсайтът EcoWatch съобщи, че големите търговски вериги като Walmart и Target се превръщат в главни дестинации на американците за пазаруване на хранителни продукти.

Не всеки живее близо до фермерски пазари или има време да пазарува от тях. Това е много неприятно, защото ако веднъж сте усетили леко горчивия вкус на току-що откъсната рукола или сте опитали малките и сладникави крушовидни чери домати, ще ви бъде много трудно да се върнете отново на пакетираните зеленчуци.

В Южна Калифорния дори гарнитурата на сандвичите е отглеждана поне на няколкостотин километра разстояние от мястото, където се продават. Стига се до заключението, че САЩ се изправя пред централизирана и индустриализирана хранителна система, която харчи 10% от общия бюджет за енергия, предназначена само за транспорта на хранителните стоки, съобщава huffingtonpost.com.

Оранжерии с хидропонна система на покрива на кварталния супермаркет решават проблема с отдалечените фермерски пазари

По какъв начин ще може да се удовлетвори нуждата от качествена местна храна, която да се продава на изгодна цена и до която повечето американци да имат достъп? Новаторът на градското земеделие премахва целия етап на транспорт, като донася фермата – под формата на оранжерия с устойчива хиндропонна система, съвсем близо до магазина за хранителни стоки. Все по-често се правят и оранжерии на покрива на супермаркета.

Любовта на изпълнителния директор Пол Лайтфут към производството на местна храна и неприязънта му към доматите с изкуствен вкус (заедно с дъщеря си той отглежда домати у дома), първоначално го тласкат да се опита да подобри хранителния отрасъл. Но това, което му дава шанс да въведе революционния бизнес модел на BrightFarms, е неговият  професионален опит в управлението на софтуерна компания, която подобрява снабдителната верига за търговия на дребно.  Компанията му проектира, финансира, строи и управлява оранжериите. Бизнес методът е следният – магазинът за хранителни стоки се съгласява да изкупи произведената стока от BrightFarms.

Един акър от оранжерията на покрива на супермаркета може да произведе годишно над 226 т чисти зеленчуци

Този вид отглеждане на хранителни продукти е и много ефективен – един акър от оранжерията може да произведе годишно до 226 800 кг продукти, които не съдържат пестициди. Така се заема 10 пъти по-малко площ и се използва 7 пъти по-малко количество вода, отколкото в  традиционното земеделие. Водата се рециклира чрез затворена система, която не използва дренажни тръби, както в обикновеното земеделие.

Компанията в момента все повече и повече се разраства. Първата оранжерия в окръга Бъкс, щата Пенсилвания, започна от този януари да произвежда зеленчуци, билки и домати за местната търговска верига McCaffrey. Компанията вече строи още седем оранжерии и търси допълнително 18 580 кв. м площ в Ню Йорк, след като прекрати договора за наем на покрив, който се намирал в квартала Сънсет Парк, Бруклин.

Списаниетo Fast включи BrightFarms в списъка с 50-те най-иновативни компании, а  няколко седмици преди това Лайтфут успя да се класира в списъка „Топ хиляда на най-креативните бизнесмени.“

Големите търговски компании са недоволни от успеха на оранжериите на  покрива

Всичко това няма как да се нрави на големите търговски компании (които произвеждат безвкусните домати), тъй като BrightFarms започна да излага стоката си и по витрините на големите супермаркети. BrightFarms не е и единственият земеделски обновител: Gothams Greens („Зеленчуците на Готъм“) вече произвежда 100 тона зеленчуци годишно за Ню Йорк, а вертикалната ферма FarmedHere („Произведено тук“) е на път да стигне продукция от около половин милион килограма към края на годината.

Междуградската продукция на храни ще остане в миналото, тъй като до 2030 г. около 5 милиарда души ще живеят в градовете и хората ще сме използвали до голяма степен природните си богатства“, коментира Лайтфут. „Не се страхуваме да разгневим някого, за да бъдем промяната, която желаем да видим в света.“

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close