Доматено дърво ражда по 14 000 плодчета с тегло тон и половина

0

Гигантско доматено дърво привлича вниманието на посетителите на Международното изложение за селскостопански и хранителни продукти “Зелена седмица” в германската столица Берлин.

Доматено дърво

Доматеното дърво на “Зелена седмица”

Доматът Tasty Tom е представен от холандска компания, която се занимава с отглеждането му от 20 г. Успехът на коктейлните домати идва от сладкия им вкус, а самите плодове са дребни – с тегло от 10 до 80 грама. Обикновено се отглеждат в оранжерии, като вътре растенията се опрашват от пчели. Някои фермери използват хибридни осветителни системи с LED светлини за производството.

Такива едри сортове се отглеждат по целия свят, но дават различна реколта според сорта и географската ширина. Хибридът “Спрут 1”, например,  за един сезон може да роди около 14 000 домата с общо тегло тон и половина. Друг сорт в Англия дава от 200 до 400 килограма.

Родовитият “Спрут 1” е с период на растеж година-година и половина. На височина достига малко над 4 метра, а короната му заема площ от 40-50 квадратни метра. Хибридът е силно устойчив към болести и неприятели. Има силни корени и добре развита листна маса, като всеки клон дава по най-малко шест домата с тегло между 100-160 грама. Доматите са кръгли, месести и сочни.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close