Германия представя българска порода кози на “Зелена седмица” в Берлин

0

Българска порода кози е представена от Германия на изложението “Зелена седмица” в Берлин. Местната Дългокосместа виторога коза от Пиринския край е представена от организацията Märkische Ausstellungs- und Freizeitzentrum GmbH Paaren в германската експозиция в палата 25.

Българска дългокосместа коза

Българските дългокосмести кози в Германия

Породата е предназначена за добив на мляко, месо и кожи, като в миналото от кожата на тези кози са се изработвали кукерски облекла. Животните са в различни цветове, а изпъкналите, завити като спирала рога, са особена характеристика. Козите са много устойчиви на атмосферните влияния се развиват добре в условия на дъжд и сняг.

“Ооо, българска коза! Не знаех, че там се отглеждат такива интересни кози”, коментира 55-годишният посетител на изложението Йоахим Мюлер от Тюрингия. Наименованието – Bulgarische schraubenhörnige Langhaarziege, и описването на породните качества на дългокосместата коза става в бившата Германска демократична република, благодарение на екипа на проф. Дитрих Алтман. През 60-те години на ХХ век от стопанства в Благоевградско той събира група дългокосмести кози, за да се запази оригиналният генетичен фонд преди масовото налагане на Саанската порода кози у нас.

Министерството на културата на бившата ГДР отпуска средства за закупуване на българските животни и така през 1968 г. 23 дългокосмести витороги кози са заселени в Тюрингския зоопарк в Ерфурт. В Германия те се развъждат в продължение на години. Развъдчиците им установяват, че дългокосместите кози от България устойчиво предават типа си в поколенията, което значи, че породата е автохтонна с установен от столетия тип.

След падането на Берлинската стена и обединението на ГДР и ФРГ местни фермери поемат развъждането на тези кози като допълнително разширяват генофонда. В България кози от породата се завръщат едва в началото на XXI век, като се отглеждат основно в стопанства в Пиринския край. Там са естествените местообитания на козите преди десетилетия. За пръв път екземпляри от породата Местна дългокосместа виторога коза са представени у нас на изложението в Сливен през 2010 г. И в момента в Германия Местната дългокосместа виторога коза има статут на застрашена от изчезване порода.

Международното изложение за селскостопански и хранителни продукти “Зелена седмица” се провежда всяка година в Берлин. Това е най-голямото и влиятелно селскостопанско и хранително изложение в света, като на него се представят национални и индивидуални изложители. България участва за 31-ви път cъc cвой cобствен щанд с площ 143 кв. м. 19 родни фирми представят своите продукти. През тази година държава партньор на Германия в организацията на изложението е Хърватия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close