Кои са европейските пазари за български плодове и зеленчуци?

0

С нарастване на инвестициите и площите с плодове и зеленчуци, българският пазар постепенно отеснява за родната продукция. Това не просто поставя под натиск цените, а създава риск за реализацията изобщо на продукцията. В допълнение, въпреки ръста в стандарта на живот в големите градове, вътрешният пазар все още е с ограничена платежоспособност.

Тази ситуация очертава единствената перспектива пред производителите, ако искат да печелят и развиват агробизнеса си – насочване на продукцията към износ. В условията на силна конкуренция, обаче, заемането на позиции на външните пазари е изключително сложен и изискващ процес. За да се случи това, производството трябва да е съобразено изцяло с търсенето – както по отношение качество, така и по отношение конкурентни цени и коректни търговски взаимоотношения. А за да изградим такова производство, първата стъпка е да опознаем тези пазари.

Именно с тази цели, “ИнтелиАгро” подготви специализиран анализ за европейските пазари и мястото на България там, обхващаш череши, сливи, кайсии, домати, краставици и пипер. Анализът е изготвен благодарение на подкрепата на “ДСК Агро” и ще бъде разпространен единствено за участниците на “InteliFresh 2020” – форумът за производство и продажби на плодове и зеленчуци. На 31 януари, на щанда на ДСК/Експресбанк в “Интер Експо Център” гостите на “InteliFresh” ще получат изключително ценна информация с атрактивно графично оформление, каквато не могат да намерят събрана на друго място:

 • Кои са най-големите вносители в ЕС и какъв е пазарният им прозорец
 • На какви цени внасят продукцията си в страните-членки на ЕС
 • Откъде се доставя прясната продукция в ЕС и на какви цени Какви са изискванията на европейския пазар към прясната продукция
 • Как се развива българският износ
 • Кои са пазарите за българска продукция и на какви цени се изнася тя.

Анализът очертава някои основни изводи – някои, от които са повод за сериозен размисъл, а други дават надежда, че секторът, макар и трудно е тръгнал по един по-добър път:

 • Все още не се забелязва трайна тенденция за ръст в износа на български плодове и зеленчуци (с някои редки изключения), въпреки продължителния ръст в площите.
 • Износните цени на българска продукция са сред най-ниските на европейските пазари.
 • Това от една страна се дължи на факта, че голям дял от продукцията все още отива към пазари с ниска платежоспособност – Румъния, Югоизточна Европа и вероятно към Русия през трети страни. Там цените са в пъти по-ниски от тези в Западна Европа.
 • От друга – изключително малка част от българската продукция отговаря на изискванията на премиум пазарите, които остават практически затворени за нея. Тук става въпрос за много фактори – големи; еднородни и постоянни партиди; подходящи сортове; подходяща спецификация на плодовете и зеленчуците; липса на качествена следберитбена заготовка и опаковка; лош имидж и липса на трайни търговски отношения.
 • Въпреки това, се забелязва ръст в дела на износа към премиум пазари като Германия, Нидерландия, Австрия, Обединено Кралство, Скандинавски страни и др.
 • При някои зеленчуци страната ни има добри позиции в Централна и Източна Европа, а износните им цени се доближават до тези в Западна Европа – в отделни случаи това важи дори за Румъния.
 • Българската продукция все още е в рамките на 0,5% от вноса на големите страни-вносители в ЕС, което означава, че съществува огромен потенциал, който тепърва да се научим да използваме.
 • В същото време, българският производствен прозорец до голяма степен съвпада с пика във вносния прозорец в големите купувачи в ЕС.

Участието в InteliFresh 2020 и получаването на анализа за европейските пазари на череши, сливи, кайсии, домати, краставици и пипер е само с предварителна регистрация на www.agroevents.eu. Днес (27 януари) е последният ден за записвания, а останалите места са ограничен брой.

По време на бизнес форума, производителите ще могат да се срещнат и договорят сделки и партньорства с представители на големите вериги – “Кауфланд”, “БИЛЛА”, “Лидл”, “Т-Маркет”, “Фантастико”, както и с водещия български търговец “Арон”. В зоната за B2B срещи щанд ще има и големият швейцарски търговец “Bardini+Keller”, който освен в алпийската страна, търгува конвенционална и био продукция в Германия, Австрия, Италия, Швеция, Полша и др. Освен пазарът за прясна продукция, акцент е поставен и на продажбите за преработка – участие има най-големият преработвател на череши и други плодове в България – “Куминяно фрут”.

Участниците в “InteliFresh 2020” ще могат да се срещнат и с представители на водещи доставчици на технологии, продукти и услуги – от градината до щанда. В презентационната част пък гостите ще научат от утвърдени експерти:

 • Кои са печелившите пазарни ниши в Европа;
 • Кои са сортовете плодове и зеленчуци, които владеят пазарите днес;
 • Какви са тенденциите и предизвикателствата в опаковането на прясна продукция;
 • Какви са съвременните специфики на бизнес модела на оранжерийното производство;
 • Изисквания и възможности на производството на плодове за преработка;
 • Възможности за развитие на лешникопроизовдството в България.

Форумът се организира от “ИнтелиАгро” в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия и с подкрепата на “ДСК Агро”, “Куминяно Фрут”, “IFCO”, “НИК” и “DS Smith България”.

Споделете.

Коментирайте

Close