Вкуси България със SlowTours.bg

ЕК може да удължи преходния период за млечните ферми

0

ЕК може да удължи преходния период за млечните ферми

Европейската комисия може да удължи с 2 години преходния период за млечните ферми втора и трета категория. Очаква се Брюксел да одобри нотификцията, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков на среща със земеделски производители и животновъди в Кърджали.

Евентуално удължаване на преходния период за млечните ферми ще засегне 33 000 стопанства у нас. Така те ще имат още време, за да се подготвят за изпълнение на изискванията на Европейския съюз. Само в Кърджалийска област удължаването на преходния период за млечните ферми ще се отрази на 6000 стопанства, които са трета категория.

Очаква се всеки момент да бъде одобрена и промяната на наредбата за добив на мляко. Тя предвижда  ферми с три крави да бъдат категоризирани в първа група. До момента в първокласната ферма трябва да се отглеждат минимум пет крави.

Ако наредбата бъде променена, ферми с 3 до 10 крави ще имат право да съхраняват млякото само в хладилни условия, а не в хладилни вани. По този начин ще се намалят разходите на фермерите, обясни министър Греков.

В новия програмен период Програмата за развитие на селските стопанства предвижда финансиране от 1 250 до 1500 евро за малките ферми.  Ще се търсят възможности и за допълнително подпомагане на животновъдите. Техните субсидии едва през 2016 г. ще се изравнят с тези на фермерите от другите страни членки на ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close