Вкуси България със SlowTours.bg

Губим 22 млн. лв. по програма "Рибарство"

0

Може да изгубим 22 мл. лв. по програма „Рибарство“

Страната ни може да изгуби 22 млн. лв. заради изоставането в сроковете по по програма „Рибарство“. До момента от договорените 87% от средствата по програмата са изплатени само 32 на сто, показва анализ на Министерството на земеделието и храните.

Ведомството преговаря с Европейската комисия сроковете за изпълнение на проектите да се удължат до май 2014 г., съобщава fakti.bg.

Една от причините за забавянето по програма „Рибарство“ е, че поднормативната уредба не е унифицирана, посочва ресорният зам.-министър Валентина Маринова. По думите й има много подписани договори, чието изпълнение още не е започнало заради неясноти в правилата.

Променят Закона за рибарството и нормативната база

Затова наредбата за безвъзмездна помощ по мярка „Развитие на рибарските области“ ще бъде променена. В момента тя изправя бенефициентите пред редица трудности при усвояването на средствата.
Направените до момента анализи от министерството по програма „Рибарство“ през септември ще бъдат представени пред Европейската комисия и страната ни ще настоява ресурсът за първия програмен период да бъде запазен, обясни Маринова.
Ще се правят промени и в Закона за рибарството, за да бъде адекватен на новата обща рибарска политика на ЕС. Акцентът в нея пада към опазване и възстановяване на риболовния ресурс, обръща се и повече внимание на дребните рибари, отколкото на промишления риболов, както беше досега.

Споделете.

Коментирайте

Close