Kinto

Розовари: Има картелно споразумение за цената на розите

0

Розовари предупредиха за картелно споразумение с изкупната цена на розите

От вчера има картелно споразумение за изкупуването на розовия цвят, каза Методи Стефанов, който има розоварна в с. Манолово, община Павел баня. „Четири-пет фирми, които имат нереализирани количества розово масло от миналата година, нарочно свалят надолу цените и предлагат по-ниски ставки на производителите“, обясни Стефанов. Изкупвачите убеждавали хората, че ще им платят веднага, макар и на по-ниска цена, докато другите розоварни предлагали повече, но нямало да се издължат. „Сринали са изкупните цени навсякъде и борбата е да купуват евтино“, допълни Стефанов.

За денонощие изкупните цени на розовия цвят паднаха със 70 стотинки

Само за 24 часа изкупната цена на розите падна със 70 стотинки за килограм, каза председателят на земеделска кооперация „Добрила Д“ в Сопот Милена Радева. В района фирмите от днес изкупуват на 2,20 лв./кг. На същата ставка работят изкупвачите и в района на карловското село Климент. На пазара има явен монопол, каза производителят Мано Манов, който е и кмет на селото.

Ако произведем скъпоструваща продукция, рискуваме да си я държим за нас или да продаваме на нулева печалба, затова падането на цените е нормално и те ще се регулират, смята обаче собственикът на розоварна в Пловдив Веселин Ганчев.

Цената на розовото масло ще е под 6000 евро, смятат преработватели

Очертава се и по-ниска цена на розовото масло тази година. През 2013 г. нивата достигнаха 6500-7000 евро за килограм, припомни Веселин Ганчев. Тази година обаче компании от САЩ, Япония, Германия и Франция ни казват, че тази цена им е висока, обясни Ганчев. Според него, родните производители на розово масло трябва да се съобразяват и с дъмпинга от Турция, която се очаква да предложи розово масло под 6000 евро за килограм.

Споделете.

Коментирайте

Close