Caryx

Излезе първата българска книга „Изложбено и декоративно птицевъдство“

0

Първата книга на български език „Изложбено и декоративно птицевъдство“ с автор д-р Христо Луканов излезе от печат. Тя представлява своеобразна енциклопедия, представяща повече от 200 породи. Изданието разглежда и описва в детайли кокошки, за които досега не е имало подробна информация, както и малко известните български породи. В книгата са публикувани повече от 900 снимки и изображения, част от колекцията на едни от най-добрите световни фотографи – Йозеф и Карин Волтерс.

„С тази книга поставихме България на световната сцена и затвърждаваме авторитета на българските породи и местното животновъдство. За първи път се прави синхронизация на европейската терминология с българската. Вече има закупени книги в държави като Австрия, Германия, Холандия, Хърватска, Русия и Сърбия, където оценяват българския принос в развитието на декоративното птицевъдство“, коментира авторът д-р Христо Луканов.

Д-р Луканов

Д-р Христо Луканов

Книгата е луксозно пълноцветно издание с твърди корици, с обем от 528 страници и е търсена от специалисти и колекционери от цяла Европа. Заради качеството на снимките, изчерпателното съдържание и обширната литературна справка от над 400 световни източника и учебници, „Изложбено и декоративно птицевъдство“ е предпочитан източник на информация за съдии, студенти, специалисти и любители птицевъди по света и у нас.

Д-р Христо Луканов е представител на младото поколение уважавани специалисти в областта на птицевъдство в България, Европа и Азия. Той е съдия категория В и D и е канен като оценител на престижните европейски изложби. Роден е в град Севлиево през 1981 година. Завършва ветеринарна медицина и зооинженерство в Тракийски университет, град Стара Загора. Специализирал е „Болести по птиците“. Защитава докторска теза по „Птицевъдство“ през 2016 г.

Д-р Луканов е председател на Българска асоциация на развъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици от момента на нейното създаване. Той е заместник-председател на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни в България от 2013 г. и е член на съдийската колегия. Д-р Христо Луканов представлява България в европейската организация „ЕЕ“ (Швейцария) в секция „Кокошеви и водоплаващи птици“. Член е на редакционната колегия на списание „Aviculture Europe“, главен редактор на списание „Зоохоби“ и автор на редица публикации в областта на птицевъдството. Развъдчик на редки породи, преподавател, лектор и съдия.

За допълнителна информация:
Д-р Христо Луканов : 0898 419751 ; dr_lukanov@abv.bg

Споделете.

Коментирайте

Close