Вкуси България със SlowTours.bg

Как българското зелено сирене от Черни Вит стана туристическа атракция

0

Българското зелено сирене от село Черни Вит не е просто млечен плесенен продукт без аналог на Балканите. То е на път да събуди за нов живот малкото тетевенско селце, като привлича все повече туристи от България и чужбина.

„Сиренето може да се опита единствено на място в селото, затова създадохме специален гастрономически тур, който включва дегустация на няколко вида зелено сирене с различна степен на зрялост, съчетани с подходящи розета“, казва Екатерина Терзиева, основател на туристическата агенция за гастрономически и винен туризъм „СлоуТурс.БГ“.

Българи, французи и италианци са привлечени от българското зелено сирене

При нас идват основно французи и италианци, привлечени от славата на зеленото сирене, казва неговият производител от Черни Вит Цветан Димитров. „В групите ни се включват основно българи, тъй като освен зеленото сирене, ние предлагаме дегустация и на митичното млечно ястие от Северна България крокмач, на планинска пъстърва, на прочутата Тетевенска саламура, лучник, халва, дегустация на вино и сливова ракия от Орешак, показваме на туристите пещерата „Проходна“, известна и като „Божиите очи“, скалните църкви, каменните къщи край Луковит, ферма за щрауси, Троянския манастир.

Как зеленото сирене от Черни Вит бе открито за нов живот

Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен.

Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти по автентичните храни попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра. Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си.

Сиренето е във фокуса на гастрономическия туризъм в Европа

Сиренето е основен акцент в много гастрономически дестинации в Италия, Франция, Швейцария и други страни в Европа.  В италианското градче Бра на всеки две години се провежда световното изложение на сиренето “Cheese″ – вкусната среща на сирената от целия свят. Там могат да бъдат опитани стотици сирена от цял свят, произвеждани по старинни технологии от векове.

Зелено сирене Черни ВитСред най-интересните за ценителите са испанското сирене, узряло в кърпа от муселин, швейцарското сирене с печени конопени семена, крем-сирене, подправено с каменна сол и чесън и е покрито с черен пипер, розово сирене, което дължи цвета си на тичинки от растението кардун, сирене с аромат на хвойна, сено и кианти, сиренето, което Леонардо да Винчи подарява като сватбена торта в края на XV век.

Сирена, зрели в муселин, с тичинки, коноп и каменна сол

Други интересни сирена са узряло в пещера сирене с формата на сфера, което се сервира с мармалад от дюли, френско сирене, вдъхновено от изпражненията на френския маркиз, сиене, направено от топло издоено козе мляко и подправено с розмарин, покрито с розов пипер или просто в солена плесен.

И макар гастрономическият туризъм все още да не е развит у нас, станалото през последните години световноизвестно зелено сирене от село Черни Вит е пример за популяризирането на селския туризъм, казва кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Ако на 31 юли и 1 август 2021 г. желаете да се присъедините към вълнуващия гастротур „Зелено сирене, крокмач и тетевенска риба – ела, вкуси“, резервирайте своите места: ☎️0898471201 📧[email protected]

Споделете.

Коментирайте

Close