Вкуси България със SlowTours.bg

Сиренето на Кулови стана туристическа дестинация

0

Сиренето на ферма „Под Балкана” в село Васил Левски, Карловско се превърна в туристическа дестинация. Това стана само за година и половина, откакто стопанството се регистрира по наредбата за директни доставки и започна да преработва част от млякото си на сирене и кисело мляко. От петък до неделя напливът пред магазина на фермата не спира, от хора дошли да напазаруват от екологичните продукти.

Отклоняват се от магистралата

Най- забележителното обаче е това, че голяма част от потока почиващи, които пътуват към морето, се отбиват от магистралата и тръгват по стария път за Бургас, за да си купят от млечните продукти на „Под Балкана”. Това разказа пред журналисти в Деня на отворените врати, собственикът на стопанството Кулов.
Ферма КуловиТой заяви, че това е повод да обмисли да преработва цялото количество мляко и сам да си го продава, но към този момент, нормативната уредба не позволява такава стъпка. Ще чакаме промените в наредба 26, които предложиха от “Биоселена”, обясни той. Кулов потвърди, че доходите му са се увеличили почти наполовина, откакто прави сирене и кисело мляко и си го продава сам.

Млечен туризъм

Още по- впечатляващо е това, което разказа Тенчо Христов от „Биоселена”, който е основният консултант на стопанството, което е включено в българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”. Тенчо Христов сподели, че вече няколко туристически компании са правили маркетингови проучвания как да включат фермата като дестинация за млечен туризъм. Идеята на туроператорите е автобусите с гости да разглеждат фермата, да бъдат свидетели на това как се прави млякото, когато това е възможно и след това да им бъдат организирани дегустации на място.

Пробив за наредбата за директни доставки

Това е огромен пробив и доказателство, че пътят на малките и средни фермери е Наредбата за директни доставки, известна като наредба 26. По този начин животновъдите добавят стойност към произведаната суровина и са независими от изкупвачите. Тенчо Христов подчерта, че наредбата трябва да се либерализира още повече.
Ферма Кулови
На първо място да се позволи на тези стопани, които желаят да преработват цялото количество мляко, да имат право да продават продуктите си на територията на цялата страна. Той уточни, че предложенията са на „Биоселена”, която е участник в българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”.

32% процента печалба

Консултантът направи подробен анализ на финансовото състояние на стопанството пред присъстващите на денят на отворените врати. Според него чистата печалба на ферма Кулови, след като са започнали да преработват млякото си за една година и половина е 32%. 38 хил. лв са необходими за създаване на минимандра на стопанство с капацитет като този на Кулови за 300 л мляко на ден. Фермата притежава овце, биволи, крави, кози, които се отглеждат напълно екологично.
Ферма Кулови
През лятото овцете, които са реплянска порода се качват на високопланински пасища в Централния Балкан. Храната за животните си я подсигуряват фермерите от пасищата и нивите, които обработват. 40 608 лв е сумата, която фермата щеше да получава, ако продаваше млякото си на друга мандра. Откакто са започнали те да преработват част от суровината приходите са 72 148 лв. Като се приспаднат разходите и инвестиции, които са направени, тази година Кулови са на печалба от 36%, обясни Христов.

Инвестиция в доилна зала за биволи

Фермата е направила инвестиция в доилна зала за биволи, което е гарантира изключително високото ниво на хигиена на млякото. Въпреки че имаше съмнения в бранша, че биволи не е възможно да се доят по този начин, съоръжението в „Под Балкана” доказа, че това е напълно възможно, коментира Христов. Той добави, че инсталацията е втора употреба, купена е от германска ферма на мнвого изгодни цени. Той с гордост разказа, че това са бали инегови лични приятели и е горд, че доилната инсталация е дошла в България.
 Ферма "Под Балкана"
Фермерът потвърди, че с доилната инсталация е напълно спокоен, за чистота и нивото на соматичните клетки в млякото, нещо което с предишния начин на доене, му е коствало много време и повече работна ръка. Преди инсталацията ни бяха необходими трима души, сега са двама, добави той.

Демонстрационна ферма

„Под Балкана” е демонстрационна ферма, която е включена в проекта „За Балкана и хората”. Това означава, че проектът помага с идеи, консултантска помощ, кураж, маркетингови похвати на фермата. В замяна на това пък семейство Кулови се ангажират да обясняват и правят безплатни демонстрации на хора, които биха искали да поемат по техния път. За нас е важно този опит да бъде споделен от колкото се може повече фермери, добави Тенчо Христов.

Моцарела и месни продукти

Кулови обмислят да разширят дейността си с оглед на огромния интерес към продуктите им. Вероятно ще започнем да произвеждаме моцарела. Също така колбаси, тъй смятат да се развиват и в посока на месодайно животновъдство.

Споделете.

Коментирайте

Close