Как да направим правилна пролетна резитба на овошките – полезни съвети

0

Как да направим качествена резитба на овошките, които вече излизат от покой? Нужно е да се подходи с особено внимание към процеса, защото всеки срез оставя рана върху растенията.

Резитбата на кайсиите, прасковите и бадемите се прави с предимство

Първи при резитбата трябва да са кайсиите, прасковите и бадемите. В овощарската практика резитбата се извършва предимно над пъпка. Отрезът се прави близо до нея с обратен наклон. Отрезът се прави с обратен към растението наклон, като горният край трябва да бъде наравно или на милиметър-два над върха на пъпката. Долният е наравно или на милиметър-два над основата. Същото важи и ако се подрязва около клоните.

Специално при резитбата на прасковени дръвчета има една особеност – самата дървесина е мека и е възможно да се получат смачквания, а не отрязване, което неминуемо води до изсъхване на дръвчето. Затова е прието да се оставя една идея по-дълго чепче над клонката или пъпката. Ако все пак има чепче, то ще изсъхне в повечето случаи, но все пак ще съхрани клончето под него. В случай че разрезът се направи точно до пъпката, тя ще загине със сигурност.

Разрезите трябва да са гладки, за да зарасне нормално дръвчето

Друг момент, който много от овощарите пропускат, е че в стремежа си да направят правилни разрези, оставят много груба повърхността на самото растение. По този начин то не може да зарасне нормално. За оптимална регенерация на овошките се изисква направата на много гладки разрези. Често използван вариант е подрязване с косер, но работата с него е трудоемка и отнема повече време и усулия.

Ако все пак използвате ножица е нужно да знаете, че разрезите се правят, когато режещата част на инструмента е насочена към оставащата част на клонката. Ето защо е препоръчително инструментите да бъдат добре поддържани и наточени.

Младите дръвчета трябва да са с приоритет при пролетната резитба

Колкото до самия процес – младите дръвчета трябва да бъдат приоритетни. Оформлението на короните им е свързано с отстраняването на голяма част от клонките или части от тях. Веднага щом се възобнови сокодвижението на резервните хранителни вещества, то неминуемо  обхваща точно тези части. Заради това е препоръчително да се извършва навременна резитба, защото при евентуално закъснение повечето от тези хранителни вещества се изхвърлят. Тъй като младите растения са с все още недоразвита коренова система, няма да успеят да си ги набавят лесно от почвата.

Любителите овощари предпочитат етажните корони

Редовна практика е любителите овощари да прибягват до етажните корони, когато става дума за ябълки, круши, сливи и някои други видове овошки. Обикновено на първия етаж се сформират няколко скелетни клона, над тях още 2-3, а на последния само един.

Напролет, при образуването на пъпките, се прави първата резитба на овошки, засадени през есента, а при тези, засадени през пролетта – веднага след самото засаждане. Особено важно е да се обърне специално внимание точно на тази резитба, защото потенциалните щети при неправилно извършен процес са трайни и обикновено не подлежат на поправка.

Как се подбират “скелетни” клони

За целта е нужно да подберете няколко добре развити клона, които ще заемат ролята на т.нар. „скелетни клони” на първия етаж. Не е добра идея те да водят началото си от съседни пъпки. Ако клонките са 3 е добре да сключват ъгъл от 120 градуса, а ако са 4 – от 90 градуса. Съкратете тези части с около една трета от размера им с помощта на ножица. Останалите се съкращават на височина, варираща между една трета до половината от действителния размер на клонката. Реже се на външна пъпка. Т. нар. „водач” или казано по-просто – централната клонка, се съкращава с около 30 сантиметра над нивото, на което вече сте подрязали скелетните клонки. Ориентирайте се рязането да стане от страната на преобладаващия вятър или над изкривяване, ако все пак се получи такова. По този начин продължението ще уравновесява причиненото изкривяване.

Наклонът на клонките не трябва да е над 60 градуса

Ако не искате клоните да се отчесват лесно, е добре да не допускате наклонът на клонките към стъблото да сключва ъгъл по-малък от 45 градуса. От друга гледна точка обаче, не е добре самият наклон да бъде над 60 градуса, защото по този начин ще останат много провиснали клони в короната на дървото, което от своя страна води до по-слаб приток на хранителни вещества.

Ако нещо такова се случи, последствията ще са по-слабо развитие и ниско качество на самия плод. Основната идея при резитбата е, без значение дали режете вътрешно, външно или странично спрямо разположението на пъпките, дръвчето да добие правилно оформление на клоните. Лошото в случая е, че ножицата не винаги е оптимален инструмент и в някои ситуации не помага. Ако изпаднете в такава ситуация ще ви бъде необходимо да поставите летвички (разпънки) при растящите изправени клони, или да привързвате тези, които растат хоризонтално. Това е идеален начин за постигане на желания ъгъл на разминаване при отделните клонки.

През февруари или първите дни на март можете да помислите и за растителната защита. Стига времето да позволява, направете второто зимно пръскане.

Споделете.

Коментирайте

Close