Вкуси България със SlowTours.bg

Как да направим правилно есенната резитба на хортензии

0

От години градинарите спорят дали е нужна есенна резитба на хортензията, или пролетната  е достатъчна. И за двете мнения има достатъчно аргументи, които лесно могат да объркат начинаещите градинари.

По правило подрязването на хортензиите се извършва през пролетта, но този метод има своите недостатъци. Ако растението вече се е събудило и е започнало да расте, всички подрязани клонки ще „плачат“ и отделят сок. Не са редки случаите, когато дървовидните хортензии умират след резитба или са отлкова отслабени, че не могат да цъфтят през следващия сезон. Подрязването на хортензиите през есента ще предпази растението от такъв резултат, но трябва да знаете точно към кой тип принадлежи вашата хортензия и да вземете предвид нейните особености.

Есенна резитба на дървовидна хортензия

По своята форма и темп на нарастване дървовидната хортензия е обикновен храст. Поради обилния си растеж, този храст се нуждае от всички видове резитба и почти всички те могат да се извършват през есента. Санитарната резитба се състои в премахване на счупени клони, изсъхнали издънки, както и в необходимото отстраняване на изсушени съцветия и всички листа, с изключение на горните.

Подрязването срещу стареене се прилага за клони на възраст над 4 години, особено тези, покрити със слаби и тънки издънки. Такива клони се изрязват изцяло. Подрязването за цъфтеж се извършва последно. Тъй като дървовидната хортензия цъфти върху издънките от текущата година, през есента всички основни клони могат да бъдат скъсени до 2-4 двойки добре развити пъпки.

Дори ако сте направили цялата резитба на хортензията през есента, не забравяйте да инспектирате храста с настъпването на пролетта – някои клони могат да измръзнат или да се счупят под тежестта на снега и те също ще трябва да бъдат премахнати.

Есенна резитба на метловидна хортензия

Метловидната хортензия, подобно на дървовидната, цъфти върху издънките от текущата година, така че есенната резитба също ще бъде от полза. От всяка пъпка на скелетните клони на метловидната хортензия расте издънка, завършваща със съцветие. Така след няколко години без подрязване храстът се превръща в непроходима топка. Той няма сили да цъфти и колкото повече се появяват съцветия, толкова по -малки, по-слаби и по-бледи стават.

Основната задача при есенната резитба на метловидната хортензия е да се изтъни храстът и да се премахнат всички тънки нежизнеспособни издънки. Не забравяйте за правилното формиране на короната – редовно премахвайте нулевите издънки и отрязвайте силните скелетни клони през есента, оставяйки 1-3 чифта пъпки.

Есенна резитба на едролистна хортензия

Най-трудното е да решите как да подрязвате хортензията преди зимата, когато става въпрос за едролистния представител на това растение. Решението в този случай ще зависи не само от вида на храста, но и от неговото разнообразие, възраст и дори климата, в който расте.

Смята се, че едролистната хортензия цъфти на издънките от миналата година. Това не е съвсем вярно, защото съцветията се образуват върху тазгодишните издънки, израснали от пъпки на клоните от миналата година. Колкото по-близо е младата издънка до върха на клона, толкова повече шансове има да цъфти. Следователно подрязването трябва да се извършва особено внимателно, като се опитваме да не лишим храста от възможността да цъфти.

При есенната резитба на едролистна хортензия трябва да сте много внимателни, когато скъсявате клоните – целта е да не нараните горните двойки пъпки. Най -важното е да се запазят издънките, които са се образували през пролетта и все още не са цъфнали. Но старите, удължени и вече избледнели клони могат безопасно да бъдат отстранени. Не забравяйте, че едролистната хортензия е типичен храст и клоните над 4-5 години просто не са необходими. Премахнете също счупените или болните клони, както и излишните нулеви издънки.

Вече има сортове едролистна хортензия, които при мек климат цъфтят както на стари, така и на млади издънки. Това са Endless Summer, Freepon, Green Shadows, Hopcorn, Schloss Wackerbarth, Hanabi Rose и др. Храстите на тези сортове се подлагат само на санитарна и изтъняваща резитба.

Независимо дали ще подрязвате хортензията си през есента или оставяте резитбата за пролетта, не забравяйте да премахнете всички изсъхнали пъпки и цветове. Идеално е да направите това веднага щом увяхването, като дори през ноември няма да е късно за това.

Споделете.

Коментирайте

Close