Вкуси България със SlowTours.bg

Каква земеделска техника ни е нужна за жътвата на ечемика?

0

Жътвата на ечемика е от съществена важност за неговото прибиране и съхранение за по-нататъшната му преработка и употреба.

Кога се провежда жътвената кампания и по кое време на годината се извършва сеитбата? От каква земеделска техника се нуждаем и каква е разликата между ечемика и пшеницата?

Кога се сее

Сеитбата се извършва с добре подбрани първокласни семена, които са прецизно обработени срещу нашествие от неприятели и различни болести. Семената се засяват на 12 до 15 см. междуредие и на дълбочина в почвата до 3-5 см.

Както при другите зърнени култури, така и при ечемика, сеитбата в отделните региони на България започва по различно време. Например, в Северна България началото се дава в интервала 25-и септември до 5-и октомври. В региона на Северна България и Черноморието, интервалът за започване е от 5-и до 15-и октомври. От друга страна, в южните райони, този интервал е в диапазона 15-20 октомври.

Кога се жъне ечемик

Процесът основно преминава през три етапа, като първият се състои в отрязването на растението в неговото стебло и придвижването му до вършачен механизъм, който на втория етап отделя зърната от растението и ги придвижва към бункера. На третия етап, останалата част се нарязва и се изхвърля навън. Така всъщност цикълът на обработка се повтаря през цялото време на жътвата.

Самата дейност по правило започва в края на юни месец, когато реколтата вече е готова за прибиране и съхранение в складовете на стопанството. В различните региони периодът на жътвата може да се различава, поради разликите в околните температури и промяната на времето.

Каква земеделска техника ви е нужна

Всичко описано по-горе днес е немислимо без необходимата за целта земеделска техника и оборудване. В процеса на жътвата основно участват стопански машини, като комбайни и камиони с товарни ремаркета.

Първите извършват обработката, отделянето на зърната от растението и освобождаване от ненужните растителни остатъци. Камионът пък служи за разтоварване на бункера на комбайна по време на жътвата и транспортирането на готовата продукция до складовите помещения за съхранение.

Каква е разликата с пшеницата

Ето няколко разлики между ечемика и пшеницата:

  • ечемикът е с по-високо съдържание на фибри;
  • пшеницата от своя страна намира повече приложение при приготвянето на хляб;
  • първото намира приложение в направата на бирата.

Друга разлика, която бихме могли да посочим, е във формата на зърната, като при пшеницата те са по-къси и с издължени предсърдия.

Споделете.

Коментирайте

Close