InVigor_Promo

Фермерите може и колективно да инвестират в земеделска техника

0

Фермерите ще имат възможност за колективни инвестиции в земеделска техника през следващия програмен период. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

За този вид кандидатстване за обновяване на технологичния парк на земеделските производители ще има 10% по-високо съфинансиране с европейски средства. По този начин европейската солидарност ще достигне до по-голям брой бенефициенти, уточни Васил Грудев.

Зам.министърът обясни, че за този тип кандидатстване един от критериите за недопустимост на проектите ще бъде, ако един от участниците има доминиращо влияние в колектива. По този начин няма да се допусне  раздробяване на стопанствата.

Заместник-министър Грудев припомни, че първата подмярка, която ще бъде отворена от новата Програма за развитие на селските райони, ще бъде за инвестициите в земеделска техника.

По нея са изчистени всички забележки и коментари, които Европейската комисия е имала, и приема на документи ще започне през първото тримесечие на 2015 година. Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро, като решението за това е било взето с консенсус от тематична работна група, заяви Грудев.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close