Нов грипен вирус в Китай може да доведе до световна пандемия

0

Нов вирус, който е подобен на свинския грип от 2009 г., може да доведе до поредна световна пандемия. Основният му носител са домашно отглежданите прасета, но може от тях да се предава на хора, съобщи Euronews.

Вирусът G4 се предава от прасета на хора

Засега вирусът се предава от прасета на хора с малко доказателства за предаване от човек на човек, но може да мутира и да се предава лесно между хората. Това от своя страна може да доведе до нова епидемия, съобщават изследователите. Учените от Китайския селскостопански университет, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и Университета в Нотингам във Великобритания разкриха, че откриването на новия щам H1N1 е станало при наблюдението на вируса на грипа при прасетата между 2011 и 2018 г.

Те са нарекли новия вирус G4 EA H1N1 и подчертават, че той е “придобил повишена заразност при хората”. Серологично наблюдение върху 338 работници в кланици за свине установи, че 10,4% от тях са положителни към вируса G4. Процентът се увеличава до 20,5 на сто при хора на възраст между 18 и 35 години. „Подобна инфекциозност значително увеличава възможността за адаптация на вируса при хората и поражда опасения от нова пандемия“, казват изследователите.

Човешките ваксини срещу грип не осигуряват имунитет срещу G4 вируси

По думите им, човешките ваксини срещу грип не осигуряват имунитет срещу G4 вируси, но според експертите в препаратите може да се направи промяна и да предлагат защита и срещу G4 EA H1N1. “В момента вниманието ни е фокусирано върху коронавируса, както и трябва да бъде. Но не трябва да изпускаме от поглед и други потенциално опасни вируси”, казва пред ВВС професор Кин-Чо Чанг, който работи в Университета на Нотингам.

Избухването на епидемията от свински грип през 2009 г. доведе до смъртта на над 500 000 души по целия свят, по данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Смята се, че осемдесет процента от смъртните случаи са при хора на възраст под 65 години. Близо една трета от хората над 60-годишна възраст са имали антитела срещу вируса, „вероятно след излагане на по-стар H1N1 вирус в по-ранните си години“, казват от CDC. Ваксината беше бързо разработена и през август 2010 г. Световната здравна организация обяви край на епидемията.

Споделете.

Коментирайте

Close