Кланици преработват свинско месо от мъртви и болни прасета

0

Серия кланици са затворени за незаконна преработка на свинско месо от мъртви и болни прасета. Скотобойните, хванати в нарушение на законите за здравето на животните и безопасността на храните, са заплашени от строги наказания и всеки случай ще се разглежда от местната полиция.

Случаите са от Китай и бяха изнесени на бял свят от журналистическо разследване на телевизията в китайската провинция Гуандун, позната още и с европейското си название Кантон. Днес е затворена една такава кланица, след като журналистите откриват, че тя незаконно преработва свинско месо от мъртви и болни прасета, съобщава South China Morning Post.

Кланицата в Нанхай Хей, обявена през септември като едно от най-модерните предприятия в страната, бе щурмувана в неделя (1 декември) от полицията и регулаторните органи, разследващи изнесените в телевизионното журналистическо разследване факти. В затворената кланица все още текат проверки, а вече е разпоредено да се проверят и всички кланици за свине в района на Нанхай, за да се гарантира, че тези незаконни практики не се прилагат и на други места. Все още не са излезли резултатите от лабораторните изследвания за Африканска чума по свинете (АЧС).

Мерките са част от започналата тримесечна кампания на китайските власти срещу незаконното клане, обработка и продажба на мъртви, болни или заразени с вируса прасета, припомня Ройтерс. Властите припомнят, че разпространението на Африканската чума по свинете е ускорено от използването на замърсени фуражи и оборудване, но и от неправилно загробване на заразени животни. Задължително е всички болни прасета да се диагностицират бързо и труповете им да се обезвредят в съответствие с наложените от санитарната инспекция правила.

Местните земеделски ведомства и пазарни регулатори бяха помолени да следят стриктно за всякаква незаконна дейност от страна на кланиците, съобщи китайското Министерство на земеделието и селските въпроси. Заболяването Африканска чума по свинете опустоши свиневъдния сектор в Китай, където е най-голямата популация от прасета в света. Една трета от свинете в страната са унищожени. Вицепремиерът на Китай Ху Чунхуа заяви, че страната трябва да възстанови своето свиневъдство и да стабилизира предлагането на свинско месо в обозрими срокове в началото на 2020 г.

Споделете.

Коментирайте

Close