Вкуси България със SlowTours.bg

Мед от цялата страна на пчеларския събор в Етъра

0

Мед от цялата страна показаха на XI Национален пчеларски събор в Етъра

Пчелари от цялата страна показаха мед, восък, клей, пчелно млечице, кошери и оборудване за своя занаят тази събота и неделя в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ край Габрово.

Izlojba med Etara1

Пчелни продукти от цялата страна бяха показани на събора.

Пищна фолклорна програма весели гостите на XI Национален пчеларски събор. Празникът е посветен на Св. Прокопий (8 юли), който е закрилник на пчелите, пчеларите и меда.

Производители от цялата страна показаха богат асортимент от пчеларски инвентар, специализирана пчеларска литература и козметика от пчелни продукти. Те организираха и традиционно съревнование за най-вкусен мед, който се определя от посетителите.

Izlojba med Etara2

Народна певица се диви пред малките статуетки от пчелен восък.

Св. Прокопий е закрилник на пчелите, пчеларите и меда. В народните вярвания се смята, че пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бог. Болестите, злите същества, вилите, самовилите и орисниците били умилостивяване с мед и медни питки, затова се вярва, че и злите сили не правят пакости на пчелите.

Izlojba med Etara3

В събора се включиха и производители на кошери

В Деня на св. Прокопий пчеларите стават много рано, преди изгрев слънце, за да заварят пчелите още в кошерите, разказаха участници в XI Национален пчеларски събор. В древността хората вярвали, че първият изваден мед има магически свойства – можел да лекува всички болести. Затова пчеларите го пазели на тайно място през цялата година.

Споделете.

Коментирайте

Close