Млади фермери отглеждат семена за стар български сорт царевица

0

Млади фермери от Пловдивско се заеха да възстановят производството на уникален български сорт царевица за силаж. Десислава Станчева и 33-годишният й брат Георги ще произвеждат семена от сорта „Кнежа-674”, официално вписан в Сортовата листа на България през 2002 г.  Години наред елитният сорт не е отглеждан от зърнопроизводителите, игнориран от дъмпинговите доставки на чужди семепроизводители и от инвазията на вносните семена на големите корпорации.

Десислава и Георги са второ поколение агрономи – наследили са професиите на родителите си. Пътят на Десислава до полето е малко по-дълъг – най-напред младата жена завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, а след това и Академията за музикални и танцови изкуства, но финансите й не позволяват да продължи да се занимава с култура. Затова през 2000 г. тя се регистрира като земеделски производител и започва активно да се занимава със земеделие.

Преди две години Десислава Станчева записва второ висше, като изучава овощарство и градинарство в Аграрния университет. Брат й Георги е дипломиран агроном, а в момента изучава магистратура по растителна защита. Младите фермери заедно отглеждат върху 150 дка плодове и зеленчуци – ягоди, ябълки, чушки, патладжани, зеле, марули. Сеят пшеница върху други 700 декара, произвеждат разсад в оранжерии се надяват, ако времето позволява, около Гергьовден да изкарат културите на полето.

Десислава и Георги Станчеви

Десислава и брат й Георги се занимават и с производство на зеленчуци

Станчеви решават да възродят производството на хибридния български сорт царевица преди няколко месеца. „Навремето в районите на селата Стряма, Момино и град Раковски хората традиционно са се занимавали с производство на семена за царевица, слънчоглед, пшеница и зеленчуци. В Южна България имаме и възможност за поливно производство. Отделно напоследък се появиха много биогазови инсталации в Пловдивска област, а това показва, че има нужда от производство на силаж. Затова решихме да започнем да отглеждаме семена от българска царевица, забравена през последните години”, разказва Десислава.

Сортът „Кнежа-674” е подходящ за Южна България, както и за Плевенския регион, където климатичните особености са подобни на тези в Пловдивска област, допълва тя.

Това е късен трилинеен хибрид царевица (FAO 600), специално създаден за зърно и силаж. Вегетационният му период е 135-140 дни от поникването до узряването.  Предназначен е за производство на зърно, силаж и смлени царевични кочани. Сортът „Кнежа-674”  е стандарт за силажен хибрид в Сортовата листа на страната ни. Дава високи добиви за силаж и зърно и на по-бедни почви, като добивът на зърно варира от 600 до 1200 кг/дка без напояване.

Този сорт царевица е стандарт за силажните хибриди, казва Сергей Влахов, собственик на фирма от Плевен, която притежава сертификатите за сортоподдържане на „Кнежа-674” и „Кнежа 570”. И двата сорта са плод на дългогодишни проучвания и разработки на учени от Института по царевицата в Кнежа. Занимаваме се със сортоподдържане и производство на високи генерации семена за царевица – наши колеги в Гърция са на мнение, че българските сортове по нищо не отстъпват на западната селекция, коментира Сергей Влахов.

Първоначално Десислава и Георги Станчеви ще отглеждат сорта „Кнежа-674” върху 150 дка в землището на село Калековец. Бащите вече са засети, а до десетина дни ще засеем и майките, казва Георги Станчев. Насажденията  са обезпечени със система за капково напояване на израелската фирма “Netafim”, съобщи инж. Димитър Атанасов от българското представителство на компанията “Ирисист”.

Искаме да подкрепяме българската наука, защото за създаването на един сорт са били необходими години упорита работа и енергия, а малцина от земеделците в Южна България използват българските сортове царевица”, допълва Десислава Станчева.  Ако първата година успеят с производството на семена за царевица, младите фермери се надяват на голям интерес от страна на зърнопроизводителите и научния сектор.

Споделете.

Коментирайте

Close