BASF InVigor

Обвързана подкрепа за пчеларите с новата ОСП

0

Европейският парламент изисква производството на мед да бъде включено сред програмите за обвързана подкрепа, съобщи днес евродепутатът Момчил Неков, който откри 17-ото международно изложение “Пчеларство 2019” в Плевен. Европарламентът застава на страната на българските пчелари след настояване на Неков, а обвързаната подкрепа ще се прилага след 2021 г. с новата Обща селскостопанска политика.

Момчил Неков
Момчил Неков

“През миналата година в ЕП приехме Доклада за пчеларството, където бяха включени мерки за по- добро финансиране, справяне с наличието на фалшив мед на пазара, проблемите с етикетирането и запазване на разнообразието от регионални видове пчели.

В този документ, както и в доклада за пестицидите, държах специално внимание да се обърне на справянето на проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смъртността и тровят пчелите.

Важно е да следим ситуацията и да подпомагаме сектора, защото дори сега на средностатистическия гражданин на Европа, да му се струва маловажен проблемът със съхраняването на пчелите и тяхното видово разнообразие, техните проблеми повлияват цялата екосисистема“, каза Момчил Неков. Той коментира още, че 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри става дума за 14,2 милиарда евро годишно.

Изплатени са над 3,3 млн. лева de minimis за пчеларите

ДФЗ изплати 3,3 млн. лева държавна помощ de minimis в  подкрепа на 4 088 пчелари, които притежават най-малко по 20 пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед. Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед. Останалите 218 пчелари, които се проверяват за допустимост, ще могат да получат средствата по държавната помощ de minimis в близките дни.

В изложението в Плевен участват над 150 фирми от 22 държави от Европа и Азия. Събитието ще продължи до 10 февруари под патронажа на Министерството на земеделието и храните. Залите в комплекс “Мания Тауър” са препълнени с пчелари от страната и чужбина, които искат да видят най-новото в областта на пчеларството – оборудване, инвентар, препарати, пчелни и лечебни продукти, медоносна растителност, високопроходима техника. Павилиони са открили едни от най-големите европейски фирми за конвейерни линии за екстракция на мед.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close