Вкуси България със SlowTours.bg

Падат ограниченията за производство и търговия на свине и свинско

0

Европейската комисия ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в Република България. Рестрикциите бяха наложени заради епидемията от Африканска чума по свинете.

Предстои да бъдат вдигнати ограниченията в областите София, Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, както и в община Аксаково в област Варна. Промяната идва след неколкократни настоявания от страна на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред Еврокомисията, че принципите на досега действащата регионализация не трябва повече да се прилагат за всички засегнати области. Решението бе взето на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март.

Досега територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III – региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине. Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и общ. Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

Очаква се наесен да паднат ограниченията във всички останали области у нас без област Ловеч, където имаше случай на АЧС по прасета. Африканска чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека. Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.

Споделете.

Коментирайте

Close