Вкуси България със SlowTours.bg

Унгария ще изнася свинско за Япония въпреки Африканската чума

0

Унгария става първата страна, засегната от Африканска чума по свинете, която ще изнася свинско месо за Япония. Експортът става възможен, благодарение на споразумението за регионализация, според което унгарците ще изнасят месо само от раойни, незасегнати от чумата.

“Япония е първата страна в света, която предоставя на Унгария възможността за регионализация сред страните, засегнати от АЧС”, коментира Норберт Ердес, държавен секретар по надзора на хранителната верига на унгарското министерство на земеделието. По този начин търговските ограничения, наложени от Япония срещу свинско и месни продукти с произход от Унгария, занапред ще се прилага само за засегнатите от африканската чума райони на страната.

Възможността за експорт на свинско, освен че е сериозно икономическо предимство за унгарските производители на свине, е и значително признание за работата на унгарските ветеринарни специалисти и техните мерки за ограничаване на епидемията от АЧС. Износът от районите на Унгария, свободни от АЧС, може да продължи след одобрение на ветеринарния сертификат за износ.

Азиатските държави са изключително чувствителни по въпроса с Африканската чума по свинете, тъй като милиони прасета умряха и бяха унищожени заради заболяването в Китай и азиатския регион. Болестта намали наполовина поголовието от свине в Китай от 2018 г. насам. Сред най-силно засегнатите страни е Германия, чийто основен износ на свинско е за Китай и други азиатски региони.

Тези страни в Азия редовно налагат забрани за внос на свинско месо от държави, където е открита АЧС, което води до чувствителни загуби за износителите на месо. Друг плюс на търговското споразумение за регионализация между Унгария и Япония е, че то може да накара и други азиатски страни да преразгледат забраните си за внос на свинско, тъй като те приемат Япония за референция в търговските отношения.

Споделете.

Коментирайте

Close