Пчеларите излизат на нов протест, искат финансиране като на животновъдите

1

Нов протест през януари подготвят българските пчелари

Българските пчелари планират нови протести през януари 2014 г., веднага след Националната конференция на производителите на мед в Пловдив. Целта е да се обединим и да излъчим хора, които да ни представляват пред институциите, съобщи пред Фокус Манол Тодоров, производител на манов мед в Царево.

Българските пчелари нямат финансиране през новия програмен период 2014-2020 година, казва той. “Много се спекулира с националната програма за пчеларство. Действително тя оказва положително въздействие върху нашите пчелари, но това е програма с много малък финансов ресурс в размер на 4,5 милиона лева. Липсата на финансиране от страна на България и ЕС и по-специално на нашата държава се дължи на факта, че няма реално кой да ни защити интересите”, казва Тодоров. По думите му, всички сектори са получили средства по програма de minimis, с изключение на производителите на пчели.

Само ние и розопроизводителите не получаваме субсидии, оплакват се от сектора

“15 милиарда лева ще има в аграрния сектор през новия програмен период и за нас пак нищо. Само розопроизводителите и пчеларите не са финансирани. Надявам се най-после да се разбере, че този сектор се нуждае спешно от финансиране. Няма да има субсидия за пчелно семейство, няма да има субсидия, обвързана с производството в животновъдството до 13%, както е решението на ЕС”, коментира Тодоров.

Той очерта и друг проблем пред сектора – пчеларите нямат земя, макар малките земеделски стопанства да са обвързани със земи. “От където и да погледнете, проблемите остават висящи. Пари могат да получат само регистрирани земеделски производители на пчелно семейство”, посочи Тодоров. Повечето от колегите му са регистрирани по Закона за пчеларството. Преди 2 г. обаче, когато са давани по 12 лева за пчелно семейство, тези хора не са получили и стотинка. Искането на пчеларите е да получават същото подпомагане, каквото е предвидено при животновъдите за една овца.

Субсидиите са ниски заради малкия процентен дял на пчелните семейства у нас в сравнение със страните от ЕС

Според председателя на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев, за шестте години на действие на пчеларската програма не е било ясно на хората какъв е размерът на подпомагането.  “Пчелните семейства в 27-е страни-членки на ЕС са 14 милиона, а делът на България е 4.5%. Именно въз основа на дела на страната ни в сектора пчеларство в целия ЕС се определя и бюджета ни. За първия 3-годишен период на действие на програмата България кандидатства с 670 000 пчелни семейства и финансовият ресурс, който получихме беше доста малък.

За втория период от 3 г. кандидатствахме с 620 000 пчелни семейства и получихме субсидиране в размер на 1 650 000 евро за всяка година. Трябва да е ясно – не може да има по-голям бюджет.  32 милиона евро е общият бюджет за целия ЕС и като се раздели на регистрираните 14 милиона пчелни семейства става ясно, че парите не са много. Плюс ниският процентен дял на България – ето ви причините, поради които не можем да вземем повече пари”, коментира браншовикът пред pcheli.bg.

Най-високо бюджетиране за пчеларския сектор имат страни като Великобритания, Румъния и Италия. Българските пчелари получават 2.71 евро на пчелно семейство субсидия от ЕС. Толкова е и националното съфинансиране предвид процентното съотношение 50:50.

Брюксел обяви 66,2 млн. евро финансиране за пчеларите, не е ясно нашите колко ще получат

Както www.agronovinite.com съобщи, през 2013/2014 финансовата подкрепа за пчеларите от страна на ЕС и неговите държави-членки ще бъде в размер на общо € 66,2 милиона. Половината от средствата ще бъдат от ЕС, а другата половина – по националните програми за пчеларство, финансирани от страните-членки. Целта е да се подобри производството и търговията с пчелен мед. Засега обаче не е ясно точно какво подпомагане ще получат българските пчелари.

Споделете.

1 коментар

 1. Пчела без име on

  Из мислите на една пчела

  Пчелите са обитавали милиони години преди хората и животните планетата земя. Хората и животните са се научили да живеят на групи, отглеждат поколения, трудят и споделят .
  Може лесно да разбереш кой народ как съществува и на какво интелектуално, културно и социално ниво се намира като погледнеш пчеларството му като отрасъл .
  Един народ, една държава трябва да функционира както функционира живота в едно пчелно семейство.
  На първо място една държава трябва да е приоритет пчеларството и хората , който се грижат за пчелите, така наречените (пчелари).
  Една държава със силни пчелари и силни пчелни семейства трябва да е организирана като силно пчелно семейство. За да са силни пчелите трябва да се поддържа висок стандарт за пчеларите и техните семейства.
  Флората и фауната на една държава трябва да са силни да се опрашват и множат със силни пчели. Хората трябва да развиват плодо и зеленчукопройзводството, земеделието и животновъдството. Пройзводство на зеленчуци и плодове, стимулира вътрешният пазар. Отглеждането на култури и поддържането на пчелите сити и работливи се отразява на добивите плодове, зеленчуци, ядки,горски билки, цветя и т.н.
  Народа е сит, хранителните борси са пълни а цените на плодовете и зеленчуците са ниски, биологичното равновесие е богато, тогава лесно се поддържа животновъдство .
  Пчеларството, земеделието и животновъдството трябва да са ръка за ръка и да работят като едно пчелно семейство то тогава народа ще е сит,работлив и много богат.

Коментирайте

Close