Пчеларите поискаха подпомагане като малки фермери (ВИДЕО)

0

Пчелари на Фестивала на меда в Несебър настояха да ги включат в схемата за подпомагане на малките фермери

Пчеларите да бъдат включени в схемата за подпомагане на малките земеделски производители, дефинирана в новата Обща селскостопанска политика за периода 2014-2020г., настояха участниците във Фестивала на меда в Несебър.

Схемата е доброволна за страните-членки на ЕС, предвижда годишно плащане в размер между 500 и 1250 евро и включването на пчеларите в нея би спомогнало да подпомогнат производството си,  да подменят пчелните си кошери, да популяризират по-добре качествата на българския мед и да бъдат по-конкурентоспособни.  Това заявиха пчеларите пред евродепутата Мария Габриел, която бе гост на феста.

Мед, пчелни продукти и технологии за пчеларството се представят на Фестивала на меда в Несебър

Фестивалът на меда в Несебър се организира за 12-ти път тази година на площад “Месамбрия” в Стария град.  До 7 септември пчеларите, които участват във феста, ще дискутират възможностите за развитие и финансиране на сектора, профилактиката и здравето на пчелите, новости в медицинското приложение на меда.

“Успяхме да привлечем вниманието на европейските институции като алармирахме постоянно за опасностите пред пчеларството. Така извоювахме 2-годишна забрана за използването на три опасни за пчелите пестицида, която ще влезе в сила на 1 декември. Фестивалът на меда в Несебър е пример за силата и ефекта на обединените усилия”, каза пред пчеларите Мария Габриел.

На Фестивала на меда обсъждат мерки за по-добра реклама на пчелните ни продукти

По време на дискусията в залата на община Несебър, на която се очертаха предизвикателствата пред българското пчеларств,о, евродепутатът разясни начините за подкрепа на българското пчеларство, работата в Европейския парламент по директивата за меда и какво още е нужно да се направи за сектора. Мария Габриел подчерта, че трябва да се изработят мерки за по-добра реклама на българския мед и пчелни продукти, които превъзхождат с качествата си европейските и световни стандарти. В момента на дневен ред в Европарламента е изменението на директивата за пчеларството. Основният дебат е за  дефинирането на полена – дали е съставна част на меда или е външна съставка.

Споделете.

Коментирайте

Close