Вкуси България със SlowTours.bg

Пчели откриват мини по полетата в Хърватска (ВИДЕО)

0

Пчели откриват мини в Хърватска

Миряна Филипович все още е преследвана от кошмарния спомен, когато преди десет години по време на риболов невзривена мина откъсва левия й крак и убива приятеля й. Това се случва на полето – място, което се предполага, че отдавна е разминирано.

Сега, години след трагедията, едни нови герои се появяват, за да ликвидират риска от други нещастни случаи – жадните за захар пчели. Хърватски изследователи ги обучават да намират неексплодирали мини на територията на страната и целия Балкански полуостров.

Когато Хърватска се присъедини към Европейския съюз на 1 юли 2013 г., в допълнение към красотата на аквамариново синьото си Адриатическо море, дълбоките, сини, планински езера и тучни зелени гори, ще получи мнозина експерти от ООН, за да разчистят от мини територията на страната. Около 750 квадратни километра все още се смята, че са покрити с мини от времето на Балканските войни през 90-те години на ХХ век.

Пчелите имат перфектно обоняние и бързо откриват експлозивите

Никола Кежич, експерт по поведението на пчелите, заедно с група млади изследователи стои на тревата край огромна палатка, пълна с жужащи пчели, край малка акациева гора. Професорът в Загребския университет представя идеята за експеримента – пчелите имат перфектно обоняние, което позволява бързо да засекат миризмата на експлозиви. Те са обучени да идентифицират храната си чрез миризмата на TNT, известен като тринитротолуол, или тротил.

“Нашето главно заключение е, че пчелите могат ясно да засекат миризмата на това вещество и сме много доволни”, казва Кежич, който ръководи част от мултимилионна европейска програма, наречена “Тирамису” и спонсорирана от ЕС с цел откриване на противопехотни мини.

Пчелите се обучават със захарен разтвор с мирис на тротил

Около палатката с пчели са оформени няколко места за хранене, като само в някои от тях храната за пчелите съдържа тротил. Методът, по който пчелите се обучават да откриват мини, изглежда работи: те предпочитат храната със съдържание на тротил, пред тази, която мирише по друг начин. Частици от експлозива се поставят в захарен разтвор, който привлича пчелите.

“За тях не е проблем да научат миризмата на експлозива, след което са способни да го намират и разпознават”, казва Кежич.

Хърватските власти изчисляват, че от началото на войните на Балканите през 90-те години на ХХ век, около 2500 души са загинали при взривяване на противопехотни мини. По време на четирите години, докато трае войната, в Хърватска са били разположени около 90 000 мини, повечето от тях на случаен принцип и без никакъв план по съществуващите карти.

Противопехотните мини са взели живота на 316 души в Хърватска

Дияна Плещина, ръководител на правителствена служба за разминиране, казва, че взривните устройства представляват голяма пречка за населението на страната и индустрията, включително селското стопанство и туризма. През близо двете десетилетия след края на войната, противопехотни мини са взели живота на 316 души, включително 66 сапьори, казва тя.

“Докато мините съществуват, ние живеем в нещо като условия на терор, особено за хората, които живеят в райони, за които се предполага, че не са разминирани. Ние няма да бъдем страна, която живее в мир, докато този проблем съществува”, посочва Плещина.

През 2004 г. Миряна Филипович и нейният приятел са били на риболовен излет, който ги отвежда до река между Хърватска и Босна.

“Когато се връщахме, хванати за ръце, моят приятел стъпи върху мина”, разказва 41-годишната Филипович.  “Беше ужасна, оглушителна експлозия…Хиляди шрапнели се разлетяха, стотици от тях поразиха тялото ми. Той беше намерен мъртъв на няколко метра встрани, докато аз лежах в локва кръв на земята”.

Филипович завежда граждански иск срещу хърватското правителство, тъй като районът на трагедията не е бил обозначен като опасно минно поле.

“Най-напред си помислих, че спя и сънувам. Тогава чух гласа на моя баща. Отворих очи и не видях нищо, помислих, че съм изгубила зрението си”, разказва Филипович.

Правителството признава вината си за минното поле, но сега съдът трябва да определи размера на компенсациите.

Може да отнеме известно време, докато пчелите наистина помогнат за разминирането на Хърватска. Най-напред ще се направят изпитания с реални минни полета, които са маркирани.

Пчелите са по-добри в откриването на мини от кучетата и плъховете

Кежич казва, че американски изследователи са експериментирали в миналото с търсещи мини пчели, но тротилът – най-използваният експлозив по време на войните на Балканите, не е бил част от техните опити. Причината е, че неговата миризма се изпарява бързо. Плъховете и кучетата също са били използвани за откриване на мини и експлозиви по целия свят, но за разлика от пчелите, те могат да предизвикат взривове заради теглото си.

Дори когато сапьорите са свършили работата си в района, някои противопехотни мини са останали в земята и често стават причина за смъртоносни експлозии.  Ако се окаже, че експериментът с пчелите протича добре,  те ще бъдат използвани в райони, които вече са разминирани, а движението им ще бъде заснето с топлинно-насочвани камери.

По думите на Кежич, пчелите може да не открият всички забравени мини, но е научно доказано, че никога едно минно поле не може да се изчисти напълно. И това е проблемът, с който пчелите могат да се справят.

Споделете.

Коментирайте

Close