Вкуси България със SlowTours.bg

9 невероятни ефекта за здравето от полезната ряпа

0

Ряпата не е сред най-популярните зеленчуци, въпреки редицата здравни ползи от консумацията й. Ряпата подобрява здравето на костите, предпазва сърцето и предотвратява рака. Ряпата пази от възпалителни процеси и оптимизира храносмилането. Освен това ряпата регулира метаболизма, увеличава кръвообращението и стимулира имунната система.

Научно известна като Brassica rapa, ряпата често се отглежда в умерени райони по цялото земно кълбо и се култивира заради своята хранителна стойност и вкус на корена. Ряпата е едно от малкото кореноплодни растения, при което листата имат почти същото съдържание на полезни вещества, както и при корена.

В тях могат да бъдат открити различни комбинации от микроелементи, витамини и рядко срещани биоактивни вещества. Ряпата е най-богата на витамин С, някои витамини от група В и по-точно В6, познат като пиридоксин, както и В9 – фолиева киселина. Обилно количество от микроелементите натрий, манган, мед, желязо и калий също могат да бъдат намерени в състава на растението.

Какви полезни вещества съдържа ряпата?

Ряпата е чудесен зеленчук, с който можем да си набавяме огромни количества от нужните дневни вещества, благодарение на които човешкия организъм функционира качествено. 100 грама ряпа ще ни осигурят половината от препоръчителния дневен прием на витамин С, който както знаем е чудесен имуностимулант, особено през студените зимни месеци.

Същите 100 грама ще ни донесат и четвъртина от изискуемия прием на желязо. Особеният вкус и аромат на ряпата се дължат на факта, че в нея се съдържат брасинин, вещества богати на сяра и някои нитратни съединения.
РяпаМакар и всички да сме чували за витамините от група С и В, листата на ряпата ни доставят и друго много полезно вещество, което е изключително трудно да си набавим от ежедневната си храна, а именно витамин К и различни видове ненаситени мастни киселини.

Лутеинът, също познат ни като много мощен антиоксидант и важен пигмент за очите, се съдържа в листата на ряпата. Изключителният зеленчук често ни предпазва от различни видове неразположения и е изключително полезен за здравето на червата, детоксикацията на организма, помага за по-добрата работа на сърцето, а също така може да ни предпази и от различни видове недоброкачествени тумори.

Благодарение на високото си съдържание на фибри, ряпата помага за по-бързото движение и усвояване на хранителните вещества в организма и по този начин намалява натиска, оказван върху стените на червата. Така шансовете за развитие на дивертикулит са драстично намалени. Заради високото си съдържание на витамини, антиоксиданти и фибри се предотвратява движението на свободните радикали и всички негативни последици от тях.
РяпаКалият подпомага сърдечната дейност, като щади някои органи, подобрява тонуса и работата на сърдечно-съдовите стени.

В допълнение, органичните нитрати в състава на ряпата са полезни за вътрешната повърхност на кръвоносните съдове или иначе казано предотвратяват слепването на тромбоцити и риска от тромбози.

Ряпата предпазва от болести на сърцето

Ряпата съдържа високи нива на калий и фибри. Калият функционира като вазодилататор, който помага да се намали натоварването на кръвоносните съдове и артериите чрез понижаване на кръвното налягане. Това може да предотврати развитието на атеросклероза, както и инфаркти и инсулти. Ряпата, от друга страна, е отлична за изхвърляне на излишния холестерол от сърцето и елиминирането му от тялото.

Ряпата подпомага храносмилането

Ряпата подпомага лечението на запек, диария, спазми и подуване на корема, както и стомашни проблеми. Влакнините в ряпата стимулират перисталтиката и регулират по-ефективното усвояване на хранителни вещества от храната.

Ряпата подобрява кръвообращението

Значителното съдържание на желязо в ряпата я прави предпочитана храна, ако страдате от нисък брой кръвни клетки или анемия. Желязото е нужно при образуването на червените кръвни телца, които са необходими на организма, за да пренасят кислород от белите дробове до всяко кътче на нашето тяло, както и да отнасят обратно въглеродния двуокис от клетките до белите дробове. Ето защо, повече желязо означава по-добро кръвообращение.

Ряпата стимулира имунната система

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е във високи количества при ряпата, а той е важен стимулант за нашата имунна система. Витамин С може да стимулира производството на бели кръвни клетки и антитела, освен това да действа като антиоксидант и да намали опасността от рак и сърдечни заболявания.

Ряпата подобрява здравината на костите

Калцият, който се съдържа в ряпата, подпомага костната структура на нашето тяло. Това е от съществено значение за повишаване на костната минерална плътност, особено когато остареем и започваме да страдаме от артрит и остеопороза.

Ряпата предотвратява рака

Освен витамин С, ряпата съдържа значителни нива на витамин Е, манган и бета-каротин. Всички те са антиоксиданти, които търсят и неутрализират свободните радикали, преди те да могат да индуцират допълнителна клетъчна мутация или да стимулират разпространението на рака. Антиоксидантите в ряпата помагат за предотвратяване на хронични заболявания в дългосрочен план и винаги трябва да се считат за важна част от вашата диета.

Научни изследвания доказват, че редовния прием на ряпа намалява драстични риска от поява на рак на простатата, панкреаса, дебелото черво и белия дроб.

Листата на ряпата се борят с възпаленията

Листата на ряпата съдържат омега-3 мастни киселини и витамин К, които са важни, ако страдате от възпалителни състояния. Тези „добри“ мазнини могат да намалят възпалението, да балансират нивата на холестерола и да подобрят общото здравословно състояние. Така че сварете тези листа и се насладете на предимствата, особено ако страдате от подагра, артрит или хронична болка. Известно е още, че листата на ряпата помагат при диабет и понижават кръвното налягане.

Ряпата подсилва метаболизма

Семейството витамини от Б често се пренебрегва, но без тях нашите хормонални и ензимни процеси биха били много трудни за контролиране. Ряпата доставя здравословна доза витамин В на организма, като гарантира, че всички наши органи функционират правилно и че нашите хормонални нива са стабилни.

Сок от черна ряпа за кашлица

Сокът от черна ряпа е изпитано природно средство против кашлица, особено при децата. Той действа като естествен антибиотик и имуностимулант, като действа изключително ефективно срещу упорита суха или влажна кашлица, при болно гърло и ангина. За да получите сок от черна ряпа издълбайте ряпата с лъжица, така че да се образува кладенче. Напълнете го с пчелен мед, а ако нямате – може с пудра захар или захар на кристали. Оставете за няколко часа в хладилника, през това време в кладенчето на ряпата ще се е събрал сок. Приемайте по една супена лъжица през няколко часа.

Можем да консумираме ряпата под всякаква форма, но единственото състояние, при което няма да се загуби нито едно то всички изброени полезни вещества е суровото. При подготовка на различни ястия или салати с ряпа се налага термална обработка, при която се губят някои от ползите й.

Споделете.

Коментирайте

Close