BASF InVigor

Порожанов: България ще получи 250 млн. евро повече за директни плащания

0

Бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. не само няма да бъде намален с 0,7%, каквито бяха първоначалните разчети, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

За 2020-2024 г. парите по първи стълб за страната ни се планира да бъдат 5,6 млрд. евро при около 5,35 млрд. евро през настоящия програмен период, допълни Порожанов по време на Националния земеделски форум “ОСП след 2020 г.”, домакинстван от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В дискусията участваха зам.-министърът Вергиния Кръстева и експерти от земеделското министерство.

България ще се присъедини и към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени, обясни още министър Порожанов. Това нямаше как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС. Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства, увери министърът.

Директни плащания, Порожанов

Министър Порожанов увери, че директните плащания за българските земеделци няма да бъдат редуцирани

По многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., обясни земеделският министър. На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите трябва да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т. нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ.

По време на българското европредседателство в началото на юни Румен Порожанов обясни, че дебатът за сближаване на директните плащания остава на дневен ред до приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, но че не е реалистично да се иска пълно изравняване. Като част от процеса по сближаване средствата за прибалтийските държави и Словакия леко се увеличават, за България е записано минимално намаление от 0,79% на директните плащания спрямо сегашния бюджет, на големите страни членки намалението е 3,9%, каза тогава Порожанов.

Още тогава той изрази позиция, че България ще настоява да бъдат запазени сегашните тавани на плащанията, тъй като “това е желанието на земеделците”. Таванът за директните плащания сега е 150 хил. евро.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close