Caryx

Преведоха още 40,5 млн. лв. за месодайни и млечни крави

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе още над 40,5 млн. лева по схемите за обвързано подпомагане за месодайни крави и юници, за месодайни крави под селекционен контрол и за млечни крави. За месодайни крави и юници финансиране от общо 14,75 млн. лева получиха 6 486 фермери. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол бяха изплатени 2, 96 млн. лева на 264 стопани. Още 22,77 млн. лв. бяха преведени на 5 573 фермери по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави.

Ставката за плащането на едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и юници е 142 лв., за месодайни крави под селекционен контрол е 271,25 лв. за първите 250 допустими за подпомагане животни и 217 лв. на глава добитък при над 250 бр. Ставката за млечни крави е 254 лв. на едно допустимо за подпомагане животно.

Право на подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави или юници имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 5 и повече месодайни крави или юници. Финансовата подкрепа по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол се предоставя на фермери с най-малко 20 месодайни крави от една порода.
Третата схема – за обвързано подпомагане за млечни крави, е насочена към животновъди, които отглеждат в стопанството си над 10 глави добитък с цел производство на мляко.

Земеделските стопани, кандидатствали по трите схеми на обвързана подкрепа, трябва да продължат да отглеждат заявените за подпомагане животни най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Споделете.

Коментирайте

Close