Вкуси България със SlowTours.bg

Римски бъчви за вино разкриват тайните на древните бъчвари

0

Три бъчви за вино от древноримската епоха разкриват на археолозите как тези съдове са били конструирани, от какво са били направени и каква роля са играли в древната търговия с вино.

Римски бъчви за вино

Трите бъчви са открити във Франция. Сн. Thedrinksbusiness.com

Трите бъчви са открити по десния бряг на река Весле, която минава през Реймс, Франция, и е установено, че датират от I до IV век. Намерени са в изключително състояние, а в края на ѝ“работния“ си живот са били използвани за съхранение на дъждовна вода. По бъчвите обаче са открити останки от ябълчена и винена киселина, което е сигурен знак, че в бъчвите е протичала алкохолна ферментация, съобщава Thedrinksbusiness.com. Откритите маркировки показват, че съдовете са участвали активно в търговията с вино, преди да бъдат превърнати в контейнери за вода.

Всяка бъчва е направена от 22 до 25 двуметрови летви, а капацитетът е от 1000 до 1200 литра. Изработени са не от дъб, а от европейска сребърна ела (Abies alba). Обръчите са направени от лешниково дърво, закрепено в единия случай с тревата еспарто, чиито поризход е Средиземно море. Останалите обръчи са били завързани с шнур. На места бъчвите са запечатани със смола, за която се знае, че е произведена чрез дестилация от борова дървесина. Подобно на съвременните примери, бъчвите са покрити с различни обозначения и печати, които са поставени от майсторите бъчвари, а по-късно и от собствениците на бъчвите.

Търговците на вино също са поставяли своята маркировка. Когато търговецът е продавал предварително бъчвата с вино, понякога са се добавяли печати за определяне на крайния клиент. Някои обозначения показват и самия винопроизводител, други – вида вино и изпратеното количество. Обозначавано е дали виното е за армията, за търговци или кръчми. Всяка бъчва е имала средно 25-30 години живот. „Това показва, че в лозаро-винарския сектор е имало много участници по веригата – лозари, занаятчии, търговци, превозвачи“, заключават изследователите.

Останките от намерените бъчви са изложени в Реймс в рамките на изложба, финансирана от Champagne Taittinger. Това не са първите открити бъчви от този тип – и преди изследователите са попадали на подобни находки в Обединеното кралство, Унгария и Румъния, но това става много рядко. Търговията с вино в Римската империя и в целия древен свят е била процъфтяваща индустрия. Керамичните съдове, познати като амфори, са били използвани най-вече в Средиземно море.

В по-северните страни, келтските народи произвеждали бъчви, които били обичайните съдове за съхранение на вино преди пристигането на римляните. С изключение на някои бъчви, открити близо до Марсилия, досега не са откривани съдове от римската епоха на юг от Лион, нито през Пиренеите в Испания, Алпите в Италия или Адриатическото крайбрежие. По-голямата част от бъчвите са открити по основни водни пътища като реките Рона, Рейн, Дунав и Мозел.

Споделете.

Коментирайте

Close