Вкуси България със SlowTours.bg

Животновъд остави новородени яренца в снега, селото пищи от него

0

Животновъд от благоевградското село Рилци от 20 години тормози съселяните си, отглеждайки над 100 овце, кози и крави сред купчини от оборска тор насред населеното място. Освен че са подложени на непрекъснати миризми, набези от бълхи и кърлежи, хората в Рилци са потресени и от постоянните жестокости, които упражнява над животните си.

Въпреки многобройните сигнали до прокуратурата и други институции, никой досега не е успял да накара Георги Г. да спазва законите на страната. “Животните се отглеждат в двора на въпросния човек без никакъв заслон. Те са на открито, изложени са на дъжд, сняг, студ, вятър. Дворът не е почистван от години. Животните живеят сред планини от изпражнения. Когато вали дъжд или сняг, гледката е неописуема, а за миризмата няма да коментирам”, пише Елена Т. в сигнал до природозащитната организация WWF.

“При всеки дъжд миризмата не се издържа. В гаража му също е пълно с оборска тор, а срещу бълхи и кърлежи не пръска. Жалбите срещу него са много, но никой не взима никакви мерки. Този човек става заплаха за останалите, трябва ли да чакаме той или животните му да убият някого?”, коментира кметът на Рилци Крум Крумов пред в. “Струма”, който в обширна публикация разказва за своеволията на Георги Г.

“Вечерно време тук става нетърпимо, 100 глави кози и овце се борят, тропат, в двора му няма нито поилка, нито хранилка. А как мирише… Този ад го търпим вече 20 години! С умрелите овце храни кучетата си, хвърля им ги и по цял месец вони на мърша. Нито общината нито държавата взимат отношение! Бикът вечер се разхожда свободно, а е опасен, едно от съседските деца е уплашил, ще утрепе някого. Побърка цялото село тоя човек. Не е нормално каквото става тук! Това е престъпление!”, оплакват се фамилия Попниколови, съседи на животновъда.

Последното му изстъпление е да остави навън в снега и калта две новородени яренца. “Гледката е ужасяваща – две току-що родени яренца лежат навън в калта. Вали сняг. Мокри са. Треперят. Температурата е -4̊ C. Очаква се през следващите дни температурите да паднат още. Дали когато се събудим утре те все още ще са живи?”, посочвав сигнала си до WWF Елена Т. Няколко дни по-късно пред Агроновините тя разказа, че съседи са видели лисица, която вероятно е отнесла животните – на сутринта яренцата ги нямало.

Хората в Рилци две десетилетия безуспешно се борят със своя съселянин. Съставяни са му актове, издавани са наказателни постановления, но без резултат. Съседът Мирослав Попниколов коментира, че вероятно “някой влиятелен човек закриля и покровителства животновъда”. Елена Т. е още по-категорична: “Основната пречка институциите на местно равнище да си свършат работата е страхът. Собственикът на животните е близък роднина с един от най-влиятелните местни бизнесмени с притеснително минало, от който всички се страхуват. Когато някой направи опит да се разреши проблемът, собственикът на животните заплашва със саморазправа, спокоен, че има зад гърба си въпросният бизнесмен”.

Споделете.

Коментирайте

Close