Вкуси България със SlowTours.bg

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“

0

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ в Международната специализирана изложба „Винария 2018“. Два от тях отидоха в колекцията на винарска изба „New Bloom Winery“, а останалите спечелиха „Едоардо Миролио“ ЕООД, „Черноморско злато“ АД, „Меди Валей“ ООД и „Ивком Трейд“ ЕООД. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на български и чуждестранни изби. Напитките бяха оценявани от 20-членно жури с дегустатори от страната и чужбина.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньон блан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира“ на „Черноморско злато“ АД. Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc“ на „Меди Валей“ ООД.

Бъчва на годината, Винария

Наградата на НЛВК „Бъчва на годината“ спечели „Черноморско злато“ АД

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ със “Златен ритон” бе отличено “Face to Face Розе“ на „New Bloom Winery“. В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Spiritus Sanctus Каберне фран“ на „Ивком Трейд“ ЕООД.

Наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ грабна „Черноморско злато“ АД. Винарската изба спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ – „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“.

За втора поредна година бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. В категорията се състезаваха близо 30 проби на родни изби. „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и в надпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на „Ковекс“ ООД – Панагюрище.

Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“, веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Парадес и Джо Пелег.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението. Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония „Нощта на Златния ритон“ в Международен панаир Пловдив, която по традиция се провежда в първия ден на „Винария 2018“.

Какво вино произведе страната ни от последната реколта и защо трябва да заложим на местните сортове, четете в интервюто с председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев

Споделете.

Коментирайте

Close