InVigor_Promo

Нова държавна помощ ще подпомага биопроизводителите

1

Нова държавна помощ за биопроизводителите подготвят експертите в Дирекция „Растениевъдство и биологично производство” към аграрното министерство. Финансирането ще компенсира разходите, които производителите на биологична продукция правят за справяне с различни вредители, съобщи директорът на дирекцията Антон Величков по време на конференцията “Биологично земеделие”, която бе организирана от фондация “Биоселена” по време на Международната изложба АГРА 2018 в пловдивския панаир.

Антон Величков

Антон Величков, директор на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство” към МЗХГ

Новината потвърди и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров на среща със земеделски производители в Сливен. Очаква се финансирането да започне в средата на сезона през това лято.

Държавната помощ ще се отпуска само на производители със сертификат за биологично производство, подчерта Антон Величков. Ще се покриват единствено средства, разрешени за употреба в биопроизводството. Финансирането ще е достъпно за производители на биологични зеленчуци, плодове, лозя и трайни насаждения.

Засега не се съобщава какъв ще е размерът на подпомагането. Средствата се пренасочват от друга държавна помощ, която досега не е дала очаквания ефект. “Държавната помощ се разработва в момента, правят се национални програми в Дирекция „Растениевъдство и биологично производство”, които трябва да бъдат утвърдени от министъра. След като получим нотификация ще изготвим указания към Държавен фонд “Земеделие”, обясни Антон Величков.

Целта на държавната помощ към биопроизводителите е да се повиши качеството на произведената продукция и получените добиви.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. интересуваме ще се преразгледат ли санкциите по м,214 за 2016г,за които още нямаме получени писма,нямаме вина за подадената информация ,тя е съгласувана със сертифициращата фирма,а санкциите са наложени на ЗП !!!!!!!!

Коментирайте

Close