Caryx

Свариха тон лютеница на първия Фестивал на розовия домат

0

Един тон лютеница сготви майсторът на български традиционни ястия Ангел Ангелов по време на първия Фестивал на розовия домат в София. Празникът започна в 11 часа в Княжеската градина срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и събра на едно място най-добрите производители на розови домати от цялата страна. Организатори на събитието са МЕТРО и фирмата за производство на млечни продукти „Саяна“.
Фестивал на розовия домат
„Идеята на фестивала е да покажем ангажимента на МЕТРО към българския производител и към един от основните зеленчуци, добре разпознаваем у нас и по света – розовия домат. Постарахме се с това събитие да демонстрираме, че работим с българските земеделци, а и да дадем възможност на хората от големия град да се забавляват и да се докоснат до автентичната храна“, каза Людмил Каравасилев, ръководител отдел „Корпоративни комуникации“ в „МЕТРО Кеш енд Кери“.

Людмил Каравасилев

Людмил Каравасилев

Родината на розовите домати е Южна Америка. У нас са пренесени от руски, унгарски и австрийски градинари. Масовото им отглеждане в България започва през 1890 г. Хората си събирали семена и ги запазвали за следващата година, като така са създали местни сортове.
Розови домати
През втората половина на ХХ век българските учени селектират наш сорт розов домат, който се е пазел в генната банка на Института по генетични ресурси в Садово. През 2013 г., като резултат от съвместната дейност на фирмата за селекция и хибридни семена от домати „Геосемселект“ и Института по генетика при БАН бе регистриран сортът „Розалина“. Той е с тъмнорозов цвят, а един домат тежи средно 150-170 грама. През 2014 г. български учени от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив създадоха нов сорт домати „Розово сърце“.

Розовите домати за особено атрактивни както за науката, така и за потребителите. По химичен състав не се отличават от червените, лесно се напукват, трудни са за транспортиране, тъй като имат много нежна кожица и месо, но пък са едри и достигат до 250 г. Привличат хората със силния си аромат и с това, че са фини – хората са отблъснати от дебелата ципа и целулозата в чуждите доматени сортове.
Фестивал на розовия домат
Затова намеренията на организаторите на първия Фестивал на розовия домат са той да стане традиционен. Реакцията на хората ни показа, че сме на прав път, подчерта Людмил Каравасилев.

В рамките на празника бе организиран фермерски пазар с изобилие от най-добрите розови домати, произведени от 10 специално подбрани от МЕТРО производители на летния зеленчук. МЕТРО организира много томболи и награди, а български готвачи предложиха разнообразни вкусни доматени изкушения.
Фестивал на розовия домат
„Саяна “ представи най-добрите си млечни продукти, а майсторите от „Monini“ – фин италиански зехтин.

Ангел Ангелов показа пред всички с гигантската си тава как се приготвя традиционна българска лютеница. В края на празника от един тон лютеница не бе останало нищо.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close