Caryx

Как Реселец се прочу по света с лечебния си воден лук

0

Празникът на реселешкия воден лук събра за девета поредна година производители и любители на популярния зеленчук. От него обаче не текат сълзи, вкусът му не е лютив, а местните казват, че е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Заради специфичните вкусови качества те наричат водния лук и „реселешко сирене“.

„На днешния ден забравяме положения труд по отглеждането на реселешкия лук, остават гордостта и удовлетворението, че и тази година реколтата е добра“, каза при откриването на деветия Празник на реселешкия лук в събота кметът на селото Мито Дудов.
Празник на реселешкия воден лук
„Идеята за празника дойде от там, че хората в Реселец полагат тежък труд по отглеждането на лука. Производството му е много трудоемко – оре се, бранува се, сее се, после се засажда разсадът. Сеитбата е интересна – лукът не се сади, а се лепи. Пуска се водата, а стръкчетата се залепят по вадите.

Като започнах работа в читалището реших да се отдаде значимост на този зеленчук, който е уникален в страната. Първоначално празникът беше само от наши самодейци и състави, но го посетиха около 500 души от Червен бряг. На следващата година имаше страшен интерес към нашия лук. Днес ни гостуват самодейци от  от Шумен, фолклорно трио от Червен бряг, танцови състави“, разказва Емилия Николова, секретар на читалище „Тодор Попов 1927 г.“ в с. Реселец.

Реселешкият воден лук е един от най-хубавите и известни сортове у нас. Възникнал е и се отглежда само в с. Реселец, на 6 километра от центъра на община Червен бряг, област Плевен. Хората го произвеждат от незапомнени времена.

Районът се намира в североизточната част на Западния Предбалкан и представлява средище на скални феномени, които са резултат от ерозионната дейност на дъждовете и специфичната напуканост на варовици. Качеството и характерният вкус на реселешкия лук се определят от обилното поливане с вода от местните реки Ръчене и Белилката. Поради близостта на известния Карлуковски карст вероятно водата за поливане е силно алкална.
Реселешки воден лук
Може да се предположи, че това оказва влияние върху вкусовите качества на лука. Водата от р. Ръчене се отвежда в специален канал, затова някои наричат селото Малката Венеция. Лукът се полива всеки ден, до август е обран, плете се в плитове и трае до декември-януари.

„На вкус е по-различен от обикновения лук – съдържа много соли и минерали, известно е, че помага при диабет и сърдечно-съдови заболявания“, казва Емилия Николова.
Празник на реселешкия воден лук
Реселешкият воден лук е със закръглени глави с различна форма. Тези, които приличат на капка, са по-трайни при съхранение.

Цветът е жълто-кафяв или розово-лилав. Лукът е с крехки, сочни месести люспи, което се дължи на ежедневното поливане на насажденията.

Вкусът е свеж, нелютив, сладникав. Подходящ е за консумация в прясно състояние, за приготвяне на салати, плънки, баници с лук, яйца и сирене, наричани „лучници“, за прочутите местни лютики с различни видове пиперки.

Реселешки воден лук

Атанас Атанасов показа лука на фермерския базар в Брюксел

Реселешкият лук се отглежда от семена, които се поддържат от местните производители. През април семената се посаждат в специално подготвени за целта лехи.

За предпазване от замръзване от пролетните слани те се покриват с найлони и се отглеждат в импровизирани парникови тунели.

Растенията се разсаждат през май. За да се осигури оптимално поливане на насажденията, площите с реселешки воден лук са разположени близо до реката или има специално изградени напоителни вади.

В селото младият земеделски производител Атанас Атанасов е въвел система на капково напояване, което оптимизира разхода на вода при поливане на лука. Атанасов популяризира реселешкия лук чак в Брюксел, където по инициатива на евродепутата Момчил Неков през есента на 2016 г. бе организиран фермерски пазар с български продукти. Реселешкият воден лук беше идентифициран по време на кампанията на Неков „Да защитим българския вкус“. Тази година той изпрати специален поздравителен адрес до хората в с. Реселец и ги приветства с празника.
Празник на реселешкия воден лук
Лукът се прибира през септември-октомври. След леко просушаване се правят сплитове за по-добро и продължително съхраняване на продукцията. На пазара лукът се предлага на плитки с различен размер или насипно.

„Има голямо търсене от търговците. Тази година изкупната цена е 1,50 лв., миналата година вървеше по 1,20 лв., затова всяка една къща произвежда, като парцелите са по 200-300 кв. м. Седмица след сплитането хората вече са го продали, казва секретарят на читалището.

Споделете.

Коментирайте

Close