Вкуси България със SlowTours.bg

Учени разработиха светещи растения

0

Светещи растения изобретиха учени

Американски биолози и инженери от Сан Франциско разработиха светещи растения, които излъчват натурална светлина и не се нуждаят от електричество или друг енергиен източник.  Екипът на Антъни Евънс, Омри Амирав-Дрори и Кайл Тайлър е бил вдъхновен от ДНК-то на светулката. Евънс заяви, че той и колегите му ще се фокусират върху естествено светеща морска бактерия.

Antony Evans

Антъни Еванс

Т. нар. светещи растения са създадени чрез т.нар. синтетична биология. Учените използват досегашните познания за промяна на генетичния код на организмите, които са популярни при селектирането на породи животни, но и използват методи за създаването на нови гени.

Освен за светлина, растенията могат да се използват и за биогорива. Учените използват софтуерната програма Genome Complier, която създава и модифицира гените. Те се добавят към съществуващо растение, а после геномите се поставят в бактерия. Тя може да бъде имплантирана в семето на растението и да предаде гена.

Проектът е получил и одобрението на Джордж Чърч, който оглавява отдела по генетика към Харвард медикал скуул. По думите на Чърч, проектът за светещи растения е безопасен, защото не съдържа патогени, токсични материали или други вредни съставки.

За разработката на проекта учените се нуждаят от $65 хил. С помощта на бизнес инкубатора Kickstarter  обаче те са генерирали вече над $415 хил.

Споделете.

Коментирайте

Close