Вкуси България със SlowTours.bg

Учени произвеждат ток чрез фотосинтезата на растенията

0

Американски учени произвеждат ток от растения

Учени от университета в Джорджия, САЩ, са отрили ефективен начин да получават електрически ток  от растенията. Те използват процесите на фотосинтезата, при които с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения. Слънчевите лъчи са използвани от растенията, за да разделят водната молекула на атоми от кислород и водород.

Чрез промяна на протеини вътре в растителната клетка, която съхранява слънчевата енергия, учените може да променят посоката на електроните. Това става чрез подложка от въглеродни нанотръби, които ги извеждат, преди растението да да започне да произвежда захари през тъмнинната фаза на фотосинтезата. “Ние разработихме методика, чрез която да уловим електроните, още преди да са се превърнали в захари”, обясни един от разработчиците на иновацията проф. Рамарая Рамасами.

Доказано е, че за всеки фотон светлина, уловен от растенията, те образуват същото количество електрони. По този начин частиците се конвертират и се превръщат в електричество, като по този начин се добива ток от растенията.

Фотоволтаиците са далеч по-неефективни от растенията

При фотоволтаичните инсталации процесът е далеч по-неефективен – те превръщат в електричество едва 12-17% от получената от Слънцето светлина.

Учените от университета в Джорджия смятат, че получените количества ток от растенията при конвертиране на растителните протеини засега не са феноменални, но са два пъти по-големи от тези, добити при използването на предишните методи.  Авторите на разработката са убедени, че технологията има бъдеще и може да бъде конкурентноспособна дори на фотоволтаиците.

Споделете.

Коментирайте

Close