Руските власти унищожиха 13 тона "болгарский перец"

2

В Русия са унищожени 13 тона чушки болгарский перец, внесен в Тюменска област от Казахстан. Това съобщи пресслужбата на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитален надзор Росселхознадзор. Властите уточняват, че “забранената” пратка е влязла в страната през митническия пункт МАПП “Казанское”.

“Болгарский перец”, както в Русия се нарича не лютия сладък пипер, е бил частично опакован в контейнери с маркировка, която не съответствала на товара. Част от зеленчуците са били транспортирани в насипно състояние.

Пиперът е с неизяснен произход. Липсвали са фитосанитарни документи и стокови разписки, придружаващи пратката с “болгарский перец” и удостоверяващи произхода на продуктите.

Balgarski-piper-1

Камионът с 13 т чушки Сн. Росселхознадзор

В официалната информация на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитален надзор се уточнява, че служителите на Росселхознадзор в Тюменска област

са унищожили цялото количество “забранена продукция в рамките на изпълнението на Указа на президента на Руската федерация от 22.07.2015 № 391 «За отделни специални икономически мерки, приети с цел обезпечение безопасността на Руската федерация”.

По-рано бяха унищожени други 2,4 тона от т. нар. “болгарский перец”, внесен от Украйна като реекспорт. Според съобщението на фитосанитарните власти, зеленчукът е бил скрит, заедно със зелени салати от Холандия и Норвегия, рукола от Испания и домати “Чери” от Италия под чували с картофи, лук и зеле украинско производство.

Руските власти започнаха преди седмица унищожаването на европейски и американски хранителни продукти, попадащи в обсега на руското ембарго.

Камион с

Унищожаването на пипера Сн. Росселхознадзор

От една година Русия забранява вноса на редица хранителни продукти от държави, наложили санкции срещу Москва заради ролята й в конфликта в Украйна. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор.

Досега тези продукти бяха връщани от митниците, а сега те ще бъдат унищожавани, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините. До момента унищожените храни са над 433 тона.

Споделете.

2 коментара

 1. Не мисля, че коментирания пипер е с български произход.
  Четох източника. Съчетанието “перец болгарский” се използва като общо означение – в смисъл на сладък
  (нелют) пипер.
  https://www.google.bg/search?client=opera&q=перец+болгарский&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=05jMVbnNAq6t8wfYx5D4Ag
  Вероятно името “перец болгарский” е добило употреба преди век-два от българските градинари в Молдова, Украйна и Русия.
  За Румъния със сигурност знам, че пролет, още през турско, а и след това, българските градинари са пресичали река Дунав, и до есента са произвеждали и продавали зеленчуци на местните, които са отглеждали единствено царевица, жито и слънчоглед – от това са разбирали и това са умеели.

 2. И като се има предвид, че по онова време “румънците” все още са говорели и пишели на български, и май са се и наричали българи, нищо чудно техните чушки от молдованите и украинците да са се наричали “болгарский перец” . Много продукти носят нашето етническо наименование, това се нарича търговска марка.

Коментирайте

Close