Вкуси България със SlowTours.bg

Закон ще позволи на чужденци да купуват земеделска земя у нас

0

Чуждестранни граждани ще имат право да купуват земя у нас, предвижда нов законопроект. Според разпоредбите на ЕС той ще важи и за граждани от страни извън общността като Турция и Русия. Либерализация на режима може да донесе и повече инвестиции, каза аграрният министър Румен Порожанов в студиото на „Тази сутрин”. Изискването чужди граждани да докажат поне 5 години уседналост в България преди да могат да купуват земеделска земя у нас трябва да отпадне заради риск от тежки евросанкции, но правителството ще търси други начини да ограничи тази практика, каза министърът.

„През 2014 г. със закон е въведено ограничение, което противоречи на поне 3 от членовете за функционирането на ЕС и на две от решенията на Европейския съд. Образувана е процедура, като срокът, преди да ни дадат на Европейския съд е докъм края на септември”, обясни Порожанов. Ако България не реагира, първоначално я очаква глоба от 900 000 евро с 660 евро наказателна лихва на ден и възможност първоначалната санкция да бъде повтаряна. „Ние в МЗХ не можем да носим отговорност за такава санкция от над 1 млн. евро”, подчерта министърът.

„В Министерския съвет ще се направи работна група, която да види дали може да се направят друг тип ограничения”, обясни той. Порожанов каза още, че има и други страни, които са заплашени от санкция заради невъзможност чужденци да притежават земеделска земя, като една от тях е Полша.

Мораториумът върху продажба на земеделска земя на чужденци бе гласуван от Парламента през октомври 2013 г. като с него срокът върху забраната за продажба на земя на чужденци се удължи до 1 януари 2020 г.

През януари 2014 г. Конституционният съд отмени ветото за продажба на земя на чужденци и обяви, че решението на Народното събрание за удължаване срока на забраната е противоконституционно. Решението на депутатите противоречи на чл. 22, ал. 1 от основния закон, според който „чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.“

В Договора за присъединяването на страната ни към ЕС е предвидено в срок от 7 г. да отпаднат всички ограничения за продажба на земя на чужденци. Срокът за това изтече на 1 януари 2014 г., като против удължаването му гласува само ДПС.

Споделете.

Коментирайте

Close