Вкуси България със SlowTours.bg

Засадихме 8500 декара нови лозя, износът на българско вино е 64 млн. литра

0

Лозовите насаждения в страната са малко над 60 хиляди декара, като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500  дка нови лозови масиви, съобщи земеделският министър Десислава Танева при ритуалното зарязване на лозята в русенското село Нисово по случай празника Трифон Зарезан.

Десислава Танева Трифон Зарезан

Министър Танева зарязва лозята край Нисово

„61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за защитено географско указание и защитено наименование за произход. Това е много важно, защото дава възможност на производителите да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество“, каза министър Танева. Тя подчерта, че лозаро-винарският сектор се развива с възходящ темп. Регистрираните винарски изби вече достигат 282, а износът на вино за 2019 г. е 64 млн. литра. Пазарите са Западна Европа, Китай, САЩ.

Българското вино е на световно ниво и мери сили на редица международни пазари, заяви президентът Румен Радев в приветствието си пред жителите и гостите на Ивайловград. Държавният глава посети ивайловградското село Свирачи по случай отбелязването на Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан.

Румен Радев Трифон Зарезан Свирачи

Президентът посети ивайловградското село Свирачи

Лозарството и винопроизводството са част от националните традиции и жива връзка с нашите предци, изтъкна държавният глава. По думите му само традициите не са достатъчни, за да бъдем конкуренти на световните пазари, а е необходим ежедневен труд, адаптивност към изискванията на потребителите и гъвкавост към световните тенденции.

Румен Радев се включи в ритуала по зарязване на лозята и в местността Марудовата круша в село Свирачи. „Има български градове, села, училища и читалища, които са огнища на родолюбие и пазители на традициите. Село Свирачи може географски да се намира на границата, но духовно със своите традиции и хора е в сърцето на България“,  заяви президентът. 

Споделете.

Коментирайте

Close