Вкуси България със SlowTours.bg

Дионисиево шествие с гайдари и кукери възвести началото на „Винария 2020“

0

Дионисиево шествие с кукери от селата Отец Паисиево и Златитрап, двадесет гайдари и ансамбъл „Еподай“ възвести в центъра на Пловдив началото на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2020“. Тя ще се проведе от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив и ще покаже колекции на фирми от десет държави, както и иновации за лозаро-винарската индустрия.

Дионисиевото шествие започна по Главната улица от градинката до Римския стадион. Атрактивната трупа премина по ул. „Александър Батенберг“ до площад „Стефан Стамболов“, където участниците зарадваха публиката със своите темпераментни изпълнения и всички се включиха в едно голямо хоро.

По време на престижната изложба „Винария 2020“ ценителите ще дегустират продукти на бутикови изби, като една от тях ще презентира изтънчени вина от Тракийската низина с аромати на круша, червена ябълка и ягода, допълващи познатия вкус на сира, рубин и розе. Друг изложител предлага гроздови еликсири от Дунавската равнина, отличаващи се с елегантен, свеж и плодов вкус. Винарна от Пловдивско припомня класическия вкус на мавруд, каберне и мерло. Изба от Видин представя традиционната гъмза наред с ракии от череши, от круши, от смокини, от малини.

Специалистите ще видят и бъдещето на винарството с нови сортове грозде. Българският „Мискет викинг“ е подходящ за екологично производство на бели вина и високоалкохолни напитки. От Италия идват сортове, устойчиви на болести и гниене, а вината от тях са с дъх на екзотични плодове и чимшир. Изненадата на „Винария 2020“ е присъствието на производители на бира. Участник в изложбата е Pivovar Kamenice nad Lipou от Чехия, която предлага двадесет вида. Бутикова пивоварна от Пловдив ще представи четири вида, създадени на базата на баварските традиции, но с екзотични аромати.

Споделете.

Коментирайте

Close