Caryx

40% от произведените храни се използват за фуражи

0

Около 40% от всички произведени храни в света се използват за фуражи в животновъдството. През 2050 г. това количество може да нарасне до 60%, прогнозират от Организацията по прехрана към ООН (FAO), а това далеч не съвпада с необходимото количество протеин в бъдеще. За да се изхрани нарастващото население в световен мащаб, трябва да се увеличи производството на храни.

Фуражната промишленост може да помогне, както и да покаже, че за храненето на животните могат да се използват по-малко храни, предназначени за хората, както и повече нискокачествени източници на хранителни вещества, посочва Деян Миладинович от Центъра за храни и технологии към Норвежкия университет по естествени науки (Norwegian University of Life Sciences).

През последните години цените на фуражните суровини на международните пазари се повишиха. Това доведе до по-голям брой недохранени и гладни хора. Въпреки, че информираността на широката общественост и политиците непрекъснато се повишава, уязвимостта на глобалната система за храни и фуражи остава. Ако вземем предвид, че оптимумът за дневна консумация на протеин от един възрастен човек е 60 грама, лесно може да се изчисли, че за да се изхрани населението на света до 2050 г., ще са необходими около 790 милиона тона протеин. Тази стойност е с 50% повече от днешното производство. При говедата например, за да се получи 5 кг телесна маса са необходими около 100 кг фураж, което на професионален език означава 1.3 кг чист протеин.

За щастие, това се знае в ЕС и от тяхна страна има частични ефективни действия в изготвянето на по-добра концепция „Безопасни фуражи за безопасни храни”, допълва Деян Миладинович. Целта е да се отговори на дълготрайно нарастващите потребности на населението в света. Глобалната хранителна индустрия също има важна роля в този процес и е дошло време за започване на протеинова революция при фуражите, за да се гарантира, че населението на света ще има на разположение достатъчно храна в бъдеще. Това означава, че трябва да започне процес на отдалечаване от т. нар. „фуражни източници от първа генерация”.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close