Вкуси България със SlowTours.bg

500 млечни ферми изхвърлят 5 милиона литра сурово мляко всяка седмица

0

Млекопроизводителите в една от най-големите провинции производители на мляко в Канада – Онтарио, са помолени да изхвърлят по пет милиона литра сурово мляко седмично поради пандемията от коронавирус. Изискването е на Млечния борд на Онтарио, който помоли фермерите за непопулярната мярка, за да се поддържат цените стабилни и да се предотврати свръхпредлагане.

Провинция Онтарио произвежда около 3 милиарда литра мляко годишно, или около една трета от общото предлагане на Канада. От браншовата група твърдят, че търсенето се е сринало, тъй като ресторантите и другите масови купувачи на мляко са затворили заради Covid-19. Политиката е изненадваща на фона на напрежението от миналата седмица, когато Млечният борд на Онтарио (Ontario Dairy Council – ODC), който ръководи почти една трета от мандрите в Канада, поиска земеделските производители да увеличат производството на фона на опасения за недостиг.

“В своята 55-годишна история, млекопреработвателите от Онтарио само веднъж е трябвало да помолят производителите да изхвърлят суровото мляко”, заяви пред ВВС Шерил Смит, изпълнителен директор на ODC. Канадската млечна промишленост функционира в рамките на т. нар. система за управление на доставките, която стриктно контролира производствените квоти и вноса, за да поддържа цените. “Всички са в голяма неизвестност и правим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще продължим да осигуряваме за жителите на Онтарио и цяла Канада с млечни продукти и да поддържаме продуктите по рафтовете”, казва пред Ontariofarmer.com Кристина Люис, президент на Млечния борд на Онтарио.

Отначало индустриалният кооператив се тревожеше, че няма да има достатъчно мляко, за да задоволи търсенето, тъй като канадците пазаруваха яростно, презапасявайки се с всякакви храни, сред които и млечни продукти. Но постепенно тази тенденция стихна, а зебразборните покупки на млечни храни намаляха. Междувременно купувачите на едро като ресторанти, хотели и училища бяха принудени да затворят поради федералните ограничения за справяне с пандемията от коронавирус. Заради това млякото по рафтовете залежава и има реална опасност от ценови спад.

Млекопроизводителите на Онтарио се надяват, че чрез изхвърлянето на сурово мляко предлагането ще се балансира и цените ще останат стабилни. Млечният борд не е уточнил какво количество мляко се очаква да изхвърля фермерите, но казва, че то ще бъде определено на “селективен и ротационен принцип”. Млечните кооперативи в Нюфаундленд и Лабрадор миналата седмица също поискаха фермерите да изхвърлят 170 000 литра сурово мляко. Провинцията произвежда около 50 милиона литра годишно. Най-голямата млечна кооперация в Съединените щати също помоли фермерите да изхвърлят млякото.

Млечните ферми не са единствената индустрия, бореща се с това как коронавирусът влияе на търсенето и предлагането. Цените на петрола в световен мащаб нараснаха с търсенето, тъй като много фабрики затвориха, а пътуването с въздушен транспорт бе ограничено. Но за разлика от млечните кооперативи, които поискаха от членовете си да изхвърлят млякото, за да поддържат цените стабилни, Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) реши да увеличи производството. Този ход, подтикнат от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, притисна цените още по-ниско.

Споделете.

Коментирайте

Close